Yara International, Statkraft ve Aker Horizons ortaklığı, Avrupa'nın ilk büyük ölçekli yeşil amonyak projesini tamamlamak üzere çalışmaları başlattıklarını açıkladı.Yara’nın şu anki endüstriyel tesisinin bulunduğu Norveç’te yer alacak projede ortaklar, yeşil hidrojen ve yeşil amonyak için deniz taşımacılığı, tarım ve endüstriyel uygulamalardaki fırsatları hedefliyor.

Sadece dekarbonizasyon değil stratejik bir yatırım!

Yara Başkanı ve CEO'su Svein Tore Holsether; "Bu sadece benzersiz bir dekarbonizasyon projesi değil, aynı zamanda yeşil hidrojen ve yeşil amonyak için yeni değer zincirleri oluşturacak stratejik bir yatırım. Yara, küresel amonyak üretimi, lojistiği ve ticaretinde lider konumuyla amonyakta dünya lideridir. Statkraft ve Aker Horizons ile birlikte yenilenebilir elektrik, enerji piyasaları, endüstriyel geliştirme ve proje yürütme alanlarında da kilit uzmanlıklar kazanıyoruz. Bu da bize projeyi gerçekleştirmek için eşsiz bir fırsat veriyor.” ifadelerini kullandı.

Yıllık 300.000 otomobile eşdeğer CO2 azaltımı!

Ortaklar, Yara'nın Porsgrunn'daki amonyak tesisini elektiriğe ağırlık vererek karbondan arındırmayı, amonyak üretiminden kaynaklanan CO2 emisyonlarını ortadan tamamen kaldırmayı ve böylece deniz taşımacılığı için emisyonsuz yakıt, endüstriyel uygulamalar için karbonsuz gübre ve amonyak üretmeyi planlıyor. Yara’nın mevcut amonyak tesisinin dönüşümü, 300.000'den fazla fosil yakıtlı binek otomobilden kaynaklanan emisyonlara eşdeğer yıllık CO2 azaltımını hedefleyerek, Norveç'teki en büyük iklim girişimlerinden biri olma potansiyeline sahip. Proje 5-7 yıl içinde gerçekleştirilmei planlanıyor.

Yara Başkanı ve CEO'su Svein Tore Holsether; “Elektriğe dayalı yeşil hidrojen üretmek şu anda doğal gaza göre daha pahalı, ancak büyük ölçekli üretim elektrolizin maliyetini düşürecek. Hidrojenin ihraç edilmesi veya uzun mesafeli deniz taşımacılığı veya gübre üretiminde kullanılması için amonyağa dönüştürülmesi gerekiyor ve Yara’nın mevcut amonyak tesisini dönüştürmek, yeni bir tesis inşa etmekten hem daha hızlı hem de daha uygun maliyetli olacak. Ancak, bu yenilikçi projenin gerçekleştirilmesi için iyi teşvik çerçeveleri ve yetkililerden destek gerekecek'' diye ekledi.

Porsgrunn projesine ek olarak, üç şirket gelecekte Kuzey Norveç'te de yeşil amonyak üretimi potansiyelini keşfetmeyi planladğını açıkladı.

Editör: TE Bilişim