Almanya, geçen yıl meydana gelen yıkıcı patlamanın ardından hala yeniden inşa edilmeye çalışılan Beyrut Limanı'ndan 59 konteyner tehlikeli atık sevkiyatını kabul edeceğini açıkladı.

Combi Lift tarafından işletilen Amoenitas isimli ağır yük gemisi 59 konteyner tehlikeli atığı Almanya'ya sevk etmek üzere Beyrut'a vardı. Lübnan'ın tehlikeli madde bertaraf kapasitesinin sınırlı olduğu ve bu nedenle Almanya'nın atıkların bertarafı için devreye gidiği anlaşıldı.

Almanya Lübnan Büyükelçisi Andreas Kindl, "Combi Lift, limandaki tehlikeli maddeleri alarak Beyrut sakinlerine daha fazla zarar gelmesini önlemede çok önemli bir rol oynadı." ifadelerini kullandı.

Atığın Beyrut limanına, patlama yaşanmadan önce geldiği ve yıllardır atıl durumda olduğunun altı çizildi. The National'a göre, çıkarılan konteynerların çoğunda, çeşitli uygulamalarda kullanılan yaygın bir endüstriyel kimyasal olan hidroklorik asit mevcut.

Lübnan-Alman İş Konseyi Başkanı Elias Assouad, limanın artık onlarca yıldır depolanan tüm toksik, kanserojen, yanıcı ve reaktif kimyasallardan temizlendiğini söyledi. Kaldırmanın, limanın altyapısının yeniden inşa edilme ve normale dönme sürecinde ileriye doğru atılan bir adım olduğu vurgulanıyor. Seoud, "Bu kimyasallar, kendilerine maruz kalan insanların sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir, bunun yanında toprağı ve suyu kirleterek çevreye geri dönülmez zararlar verebilir." dedi.

Bunun yanısıra Hamburg Port Consulting ve emlak firması Colliers International liderliğindeki bir Alman konsorsiyumunun  7,2 milyar dolarlık iddialı teklifi, CMA CGM'in 400 ila 600 milyon ABD doları arasında bir maliyetle Lübnan'ın ana deniz limanını yeniden inşa etme planları da dahil olmak üzere, limanın temizlenmesi ve yeniden inşası için birçok rakip teklif var.

Editör: TE Bilişim