7 Haziran günü Greenpeace aktivistleri, Brezilya'dan gelen bir dökme yük gemisini engellemek ve protesto etmek için Fransa'nın Saint-Nazaire limanında şişme botlarla denize açıldı.

Brezilya'daki soya fasulyesi ticareti Amazon'daki ormansızlaşmayı hızlandırdığı için Greenpeace tarafından yoğun olarak eleştirilmekte. Öyle ki soya ürünlerini sığır ve tavuklarını beslemek için kullanan büyük fast food şirketlerinin zincirleri genişledikçe, zincirler daha fazla ürün üretmek için çiftlik hayvanlarının miktarını artırmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla soya için ortaya çıkan talebi karşılamak için Amazon'da ormansızlaştırma faaliyetleri yürütülerek soya üretimi genişletiliyor.

75.000 dwt'lik Cabrillo soya fasulyesi taşıyor!

75.000 dwt'lik Cabrillo adlı dökme yük gemisi ise Brezilya'nın Cerrado bölgesinden yüklenen soya fasulyesi kargosunu taşıyor. Soya fasulyesi yetiştiriciliği, Cerrado bölgesindeki ormansızlaştırma faaliyetlerinin başlıca itici gücü olarak biliniyor ve bölge, Brezilya'nın soya ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

''Ormansızlaşmayı durdurun!''

Greenpeace Fransa aktivistleri bu faaliyeti protesto etmek için 31 Mayıs'ta Saint-Nazaire limanında bir soya fasulyesi depolama deposunu ablukaya almıştı. 7 Haziran'da ise aktivistler Cabrillo isimli geminin geçişini protesto ettiler. Şişme botlardaki aktivistler, geminin gövdesinin yan tarafına beyaz boya ile "ormansızlaşmayı durdurun" yazarak mavcut duruma dikkat çekti.

''Fransa böyle bir trajedinin suç ortağı olamaz!''

Greenpeace yaptığı açıklamada, "Bu Mayıs ayı, 2007'den bu yana görülmemiş sayıda yangından etkilenen Cerrado bölgesi ve Amazon yağmur ormanları için özellikle yıkıcı oldu. Aynı ayda Brezilya Amazon'daki ormansızlaşma rekor seviyeye ulaştı. Fransa böyle bir trajedinin suç ortağı olamaz, buna bir son vermek için her şeyi yapmalıdır.'' ifadlerini kullandı.

Editör: TE Bilişim