Filipinlerdeki ABD Destek Grubu, terörle mücadele için silah ve teçhizatlarını Filipin Deniz Piyadelerine (PMC) devretti.

Filipinlerdeki ABD Destek Grubu (JUSMAG) Pazartesi günü, terörle mücadele silah ve teçhizatını iki ülke arasında uzun süredir devam eden anlaşma ve işbirliğinin bir parçası olarak Filipin Deniz Piyadelerine (PMC) devretti. Filipin Deniz Piyadeleri Komutanı Tuğgeneral Emmanuel Salamat, JUSMAG’in ABD terörle mücadele “eğit ve donat programı” kapsamında yeni gelen silah ve ekipmanları teslim aldıklarını söyleyerek, “Bu ABD’li meslektaşlarımızla uzun zamandır devam bir işbirliği ve uzun yıllar süren sıkı çalışmanın ürünüdür. 2013 yılından bu yana bu anlaşma üzerinde çalışılıyor” dedi. ABD’nin Manila Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, ekipmanların PMC’nin terörle mücadele kabiliyetlerini arttıracağını ve ülkenin güneyinde aktif bir şekilde terörle mücadele eden Filipin Deniz Piyadelerini korumaya yardım edeceğini bildirdi.

18-22 Mayıs tarihlerinde Pampanga’daki Clark Hava Üssüne gönderilen silah ve ekipmanlar arasında 300 adet M4 tüfeği, 200 adet Glock 21 tabancası, 4 adet mitralyöz biçiminde makinalı tüfek ve 100 adet M203 bomba yer alıyor. JUSMAG ayrıca 30 Mayısta 25 adet dıştan motorlu kauçuk muharebe botunu PMC merkezine gönderdi. Filipinler Deniz Piyadelerinin sahil koruma taburu ve deniz özel harekat grubu, teçhizatı ülkenin güneyinde devem eden operasyonlarda kullanmaya başladı. JUSMAG temsilcileri, 2007’den bu yana Filipinler Deniz Piyadeleri ve Filipinler Askeri Kuvvetleri’ne terörle mücadele kapasitelerini arttırmaları amacıyla 7.3 milyar Filipin Pezosu değerinde askeri ekipman dağıttı.

ABD yönetimi, son 5 yılda Filipin Askeri Kuvvetlerine karşılıklı geliştirme ve eğitim de dahil olmak üzere ekipman sağlamak amacıyla 15 milyar Filipinler Pezosu kaynak tahsis etti.
Kaynak: iha