Geçtiğimiz günlerde önce Çanakkale sonra da güney yönden İstanbul Boğazı'na giren, 127 metre boyunda ve 43 metre genişliğindeki "WMSL-753" borda numaralı USCGC Hamilton isimli ABD Sahil Güvenlik gemisi Türk sahil güvenlik unsurlarının eşlik etmesiyle Karadeniz'e doğru seyretti.

Hamilton, 2008'den beri Karadeniz'i ziyaret eden ilk ABD Sahil Güvenlik gemisi oldu. Karadeniz'i ziyaret eden son ABD Sahil Güvenlik gemisi USCGC Dallas, 2008'de ve 1995'te birer kez olmak üzere iki defa bölgede bulunmuştu.

Hamilton, Mart 2021'de diğer NATO müttefikleriyle birlikte deniz güvenliğini sağlamak için rutin bir devriyeyi tamamladığı belirtilen Ticonderoga sınıfı kruvazör USS Monterey ve Arleigh Burke sınıfı muhrip USS Thomas Hudner'ın peşinden yakın zamanda bölgeye gönderilen ABD'ye ait üçüncü gemi oldu.

Geçtiğimiz ay, Karadeniz bölgesindeki jeopolitik gerilimler 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyelere çıktı. Rusya, Ukrayna sınırlarına on binlerce asker konuşlandırdı ve Azak Denizi'nin girişi olan Kerç Boğazı'nı kısmi olarak kapatarak endişeleri artırdı. 22 Nisan'da Rusya savunma bakanlığı, Ukrayna sınırındaki askeri varlığının kısmen geri çekilmesi emrini verdiğini duyursa da Rus zırhlı birlikleri bölgedeki varlığını sürdürecek.

Editör: TE Bilişim