Deniz yakıtı olarak hidrojen geliştirme konusunda dünya çapında kapsamlı Ar-Ge çalışmaları devam ederken, ABD'nin en büyük 3'üncü limanı Corpus Christi, başta denizcilik olmak üzere tüm endütrilerde kullanılmak üzere, küresel bazda önemi her geçen gün artan hidrojen altyapısı oluşturmak üzere kolları sıvadı.

Corpus Christi Limanı Otoritesi, yeşil hidrojen üretim tesisi kurmak ve potansiyel olarak doğrudan limana ve müşterilerine yenilenebilir enerji tedarik etmek üzere enerji altyapısı geliştirmeyi planladığını açıkladı. Liman, bu doğrultuda, yeşil hidrojen üretim ve dağıtım tesisi kurmak üzere Kaliforniya merkezli yatırım yöneticisi Ares Management ile bir Mutabakat Anlaşması imzaladığını açıkladı.

Anlaşmada, limanda geliştirilecek yenilenebilir çevre dostu enerji tesisi için ön hükümler ana hatlarıyla belirlendi. Proje, yeşil hidrojen üretimi için kurulacak güneş enerjisi tesisleri ve depolama için kullanılacak depolama tesislerini içeriyor. Üretilen hidrojen aynı zamanda, amonyak ve biyoyakıt gibi çevre dostu yakıtların üretim aşamasında kullanılacak.

Corpus Limanı İcra Kurulu Başkanı Sean Strawbridge; “Amerika'nın Enerji Limanı olarak, karbondan arınma taahhüdümüzü operasyonel hale getirmenin yeni yollarını bulmaya çalışıyoruz, bu proje sadece limanımıza yeni bir ekonomik faaliyet şekli getirmekle kalmayacak, aynı zamanda birçoğu üretim süreçlerinde hidrojen kullanan mevcut müşterilerimizin ihtiyaçlarını da doğrudan karşılayacaktır.  ifadelerini kullandı.

Kurulması plananlanan ilk tesisler arasında, yaklaşık 210 MW'a kadar güneş enerjisi sağlayacak bir tesis ve 840 MWh'ye kadar depolama imkanı sunacak bir batarya tesisi var. Bu iki tesisin, yılda yaklaşık 9.000 ton yeşil hidrojen üretecek bir elektrolizöre güç sağlayacağı belirtildi.

Editör: TE Bilişim