Dün, Amerika Birleşik Devletleri, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün 2050 yılına kadar deniz taşımacılığı için net sıfır emisyon hedeflerinin takip edilmesi çağrısında bulunurken, dünyanın önde gelen gemi işletmeciliği kuruluşları, uluslararası deniz taşımacılığına yönelik zorunlu piyasa bazlı önlemlerin (MBM) alınması için acil çağrı yapıyor.

İklim elçisi John Kerry iklim liderleri zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, ABD'nin IMO'nun küresel denizcilik endüstrisinde 2050'ye kadar net sıfır emisyon elde etme çabalarına katılacağını duyurdu. Uluslararası deniz taşımacılığından en geç 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etme hedefinin benimsendiğini belirten Kerry; "Küresel çapta sarf edilen çabaları desteklemek için, Amerika Birleşik Devletleri'nin IMO'daki ülkelerle çalışmayı taahhüt ettiğini duyurmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Bunun yanında Birleşmiş Milletler'e yapılan ortak bir sunumda, BIMCO ve Uluslararası Deniz Ticaret Odası'nı da içeren kurum ve kuruluşlar hükümetlerden, armatörlerin karbondan arınma için 5 milyar dolarlık Ar-Ge fonu oluşturulması önerisinin de değerlendirilmesi üzere karbon fiyatlandırmasına ilişkin tartışmaları hızlandırmalarını talep ediyor.

Piyasa bazlı önlemler uygulanabilir bir seçenektir!

Sektörün önde gelen kurum ve kuruluşları yapılan açıklamada; “Adil piyasa bazlı önlemler, sektördeki sera gazı emisyonlarını aşamalı olarak azaltmak için gerekli olacak yeni yakıtlara ve teknolojilere geçiş için uygulanabilir politik bir seçeneğidir. Hükümetleri, denizcilik endüstrisinde karbonsuzlaştırma hedeflerinin karşılanması yolunda ilerlenmesini sağlamak için, piyasa bazlı önlemlerle ilgili tartışmalara öncelik vermeye çağırmak üzere sektördeki meslektaşlarımızla bir araya geliyoruz.'' ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilişim