Perşembe günü açıklanan bir yürütme emriyle Biden yönetimindeki ABD hükümeti, dünyanın en büyük gemi inşa şirketi olan China State Shipbuilding Corporation (CSSC) dahil olmak üzere Çin'in en büyük dört denizcilik şirketinnin ABD'de yapacakları tüm yatırımlarının yasaklandığını açıkladı.

Yapılan açıklamalarda, yeni yatırım yasağının Çin Halk Cumhuriyeti'nin askeri-sanayi kompleksinin oluşturduğu tehdide ve askeri, istihbarat ile güvenlik alanlarında yapılacak araştırma ve geliştirme programlarına yönelik bir önlem olarak getirildiği belirtildi.

ABD vatandaşları artık CSSC'de menkul kıymet tutamayacak!

2 Ağustos'tan itibaren ABD vatandaşları artık CSSC'de menkul kıymet tutamayacak. Bununla birlikte yatırım yasakları CSSC'nin yanında China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC); Çin'in önde gelen açık deniz petrol ve gaz geliştiricisi China National Offshore Oil Corporation (CNOOC); "Bir Kuşak Bir Yol" denizaşırı liman projeleriyle tanınan altyapı firması China Communications Construction Corporation'a da (CCCC) uygulanacak.

Yasakların, ABD kuruluşlarının kara listeye alınan firmalarla günlük iş yapmasını yasaklamamasıyla birlikte, ABD dışındaki kuruluşlar üzerinde hiçbir etkisi olmadığı özellikle belirtiliyor. Bu nedenle kara listeye alınan firmaların ABD'deki müşteri ilişkileri muhtemelen devam edecek. Özellikle, CSSC'nin bazı Amerikan denizcilik kuruluşları ile kuvvetli Ar-Ge bağlantıları geliştirdiği biliniyor.

Editör: TE Bilişim