Avrupa Konseyi dün Rus petrolünün deniz yoluyla ithalatını yasaklamayı kabul ederek Rusya'yı enerji müşterileri için daha uzaklara bakmaya zorladı. Ancak anlaşmanın daha az fark edilen ek bir unsurunun daha fazla etkiye sahip olabilceği belirtiliyor.

Rus enerji ihracatçılarını Uluslararası P&I Kulüpleri Grubundan uzaklaştıracak

Financial Times'ın Salı günü bildirdiğine göre, AB ayrıca İngiliz hükümetiyle Rus petrol kargoları için Avrupa sigortasına koordineli bir yasak getirmek için bir anlaşmaya vardı. Bu, Rus enerji ihracatçılarını Lloyd'un H&M pazarından ve tanker sorumluluğu için küresel teminatın yaklaşık yüzde 95'ini sağlayan Uluslararası P&I Kulüpleri Grubundan uzaklaştıracak. Reasürans işi de Avrupa'da yoğun bir şekilde yoğunlaşmıştır ve muhtemelen büyük ölçüde etkilenecektir.

Reuters'e göre, Batılı sigortacılar resmi bir yasak beklentisiyle Rus petrol kargolarından şimdiden çekinmeye başladılar. Charter party dışında Rusya bağlantısı olmayan gemiler bile, Rus ham petrolünü alırlarsa risklerle karşı karşıya kalacak. Denizcilik yöneticileri Reuters'e, etkinin Temmuz ayına kadar hissedilmeye başlayacağını söyledi.

Petrol ihracatı Rusya'nın federal bütçesinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor

Petrol ihracatı Rusya'nın federal bütçesinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğundan, deniz sigortası yasağı, İran petrol ihracatına yönelik sert ABD yaptırımlarını anımsatan, küresel erişime sahip bir yaptırım genişlemesini temsil ediyor. Avrupa sigortasının olmaması, Rusya'yı kargoları için kendi devlet destekli kapsamını tasarlamaya zorlayabilir.

Editör: TE Bilişim