Splash247 isimli internet sitesinde yer alan habere göre son aylarda, gemilerin sahipleri tarafından mürettebata maaş ödenmeksizin terk edilme vakalarını takip eden bir açık kaynak araştırma ve haritalama blogu olan İngiltere merkezli Periplous'un kurucu ortağı Eliza Ader, 2021'in ilk haftalarında 11 yeni vaka kaydedildiğini söyledi. İran , Yemen ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin son terk edilme vakalarının başında geldiği belirtildi.

Geçen hafta, MT IBA'da 4 yıldır mahsur kalan mürettebatın yardım çığlığı duyuldu!

Alco Shipping'e ait Iba isimli 5.000 dwt geminin mürettebatı, Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında karaya oturan gemilerinde maaş ödenmeksizin terk edilmelerinden yaklaşık dört yıl sonra karaya ayak basarak nihayet ailelerini görmek için evlerine gidiyor.

Tankerin sahibi, bir dönem BAE'nin en büyük nakliye şirketlerinden biri olan Alco Shipping'in mali zorluklarla karşılaşması ve neredeyse üç yıl önce maaş ödemeyi durdurmasının ardından mürettebat, normal bir denizcilik olarak başlayan işin "cehenneme" dönüştüğünü belirterek seslerini duyurmaya çalışıyordu. Mürettebat, terk edildiğinden beri yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçları için hayır kurumlarına güvenmek zorunda kalmıştı.

Iba'nın mürettebat üyeleri, üç yıldan fazla bir süredir alamadıkları maaşlarını aldı ve önümüzdeki ay ülkelerine geri gönderilecek.

Palmali Shipping'e ait gemide yapılan açlık grevi sonuçlandı!

Başka bir terk vakasında Beyrut'ta demirlemiş Palmali Shipping'e ait tankerde yapılan dokuz günlük açlık grevi, nihayet mürettebat üyelerinin evlerine uçakla gitmesiyle sonuçlandı ve kaybedilen ücretlerinin bir kısmını karşılamak üzere 114.000 dolar teklif edildi. Bu rakamın onlara borçlu olunan rakamın % 40'ından az olduğu ve bazı denizcilere 15 aydır ödeme yapılmadığı belirtilmişti.

Akdenizde bir düzine gemide yaklaşık 150 denizci ödeme bekliyor!

Volga-Don havzası ve Hazar bölgesindeki en büyük deniz taşıma şirketlerinden biri olan Palmali Shipping, 2018 yılında iflas ilan etmişti. İstanbul'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Mart ayında gözaltına alınan Azerbaycanlı iş insanı ve Palmali'nin kurucusu Mubariz Mansimov Gurbanoğlu, sevk edildiği adli makamlarca tutuklanmış, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ise Gurbanoğlu hakkında, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Palmali Shipping'in bir düzine gemisi yüzbinlerce dolar tutarında maaşları ödenmemiş yaklaşık 150 mürettebatla Akdeniz'deki limanlarda terk edilmiş durumda.

Aşağıdaki resim, Uluslararası Çalışma Örgütü veritabanındaki gemiler de dahil olmak üzere, dünya çapında mürettebat terk vakalarını gösteren en son Periplous haritasını göstermektedir. Mavi noktalar aktif vakaları, yeşil noktalar çözülmüş vakaları ve turuncu noktalar aktif olmayan vakaları gösterir.

Editör: TE Bilişim