2021 senesinde küresel bazda korsan saldırıların 1994'ten bu yana en düşük seviyesinde seyrettiği belirtiliyor.

Asya'da 90 korsan saldırısı rapor edilirken, olayların çoğu kıyıdan yaklaşık 6 deniz mili uzaklıkta ve yarısına yakını gemiler demirdeyken meydana geldi. Olayların yarısından fazlası (49) ise Singapur Boğazı'nda yaşandı. Deniz haydutlarının genellikle bıçak veya ateşli silahlarla kuşanmış olmaları ve zaman zaman şiddete başvurmaları bölgede tehlikenin hala devam ettiğinin bir göstergesi olarak işaret ediliyor.

Hint Okyanusu'nda korsan saldırılar neredeyse bitti!

Hint Okyanusu'ndaki korsan aktivitesinin ise neredeyse ortadan kalktığı belirtiliyor. Hint Okyanusu'nda sene boyunca sadece bir olay, Somali kıyılarında meydana geldi. Diğer yandan, bazı uzman kuruluşlar tarafından "deniz haydutluğu" olarak değerlendirilen bu olayın daha çok kaçakçılık ile ilişkili olduğu da düşünülüyor. Diğer taraftan, Kuzey Hint Okyanusunda, Umman yakınlarında ve Basra Körfezi girişinde veya Yemen kıyıları ile Kızıldeniz girişinde havadan veya denizden insansız hava araçları vasıtasıyla tankerlere karşı gerçekleştirilen saldırıların yer aldığı bir takım deniz terörü vakaları rapor edildi.

Güney Amerika'da sene boyunca, Meksika Körfezi'ndeki bir yat ve bir petrol platformuna karşı iki korsanlık vakası bildirildi. Ayrıca Peru'daki Callao ve Ekvador'daki Guayaquil'de bulunan demirleme sahalarında korsan aktivitesinin artış gösterdiği belirtilmekte.

Akdeniz'de gündem düzensiz göçmenler!

Akdeniz'de sene boyunca herhangi bir korsanlık vakası rapor edilmedi, ancak birkaç gemi 'yetkisiz geçiş' yaptıkları gerekçesiyle Libya sahil güvenlik tarafından durduruldu. Bunun yanında Akdeniz'de göç oranları hala yüksek, birkaç göçmen vakasında kurtarma sırasında gemi mürettebatının tehdit edildiği raporlarda yer aldı.

Gine Körfezi korsan saldırıların merkezi!

Son olarak, Gine Körfezi, 2021'de gözlemlenen korsanlık eylemlerindeki 2020'ye kıyasla yüzde 60'tan fazla bir düşüşe rağmen, küresel bazda gerçekleştirilen korsan saldırıların sıcak noktası olmaya devam ediyor. Yıl, Şubat ortasına kadar çok sayda ciddi olay ve ardından yılın geri kalanındaki 10 ayda yaşanan keskin bir düşüş ile iki bölüme ayrılarak incelenmekte. Gine Körfezi'nde meydana gelen deniz korsanlığı eylemlerinin 220.000 deniz mili karelik geniş bir bölgede meydana geldiği vurgulanmakta. Gine Körfezi'nde yaşanan korsan saldırıları 10 ayrı kaçırma olayında toplam 71 mürettebat üyesinin kaçırılması ve Mozart, Tampen, Tonsberg, Tropicalbu gibi gemilere yönelik gerçekleştirilen saldırılarda mürettebat üyelerinin öldürülmesi ve yaralanmasıyla sonuçlandı. Yaşanan bu olaylar neticesinde bölgedeki saldırılarda görülen şiddet düzeyinde artış yaşandığının altı çiziliyor.

Kaynak: Maritime-Executive

Editör: TE Bilişim