Küresel denizcilik endüstrisinden kaynaklanan karbon emisyonlarının 2020'de yüzde 1 azaldığı bildirildi.

Denizcilik endüstrisine odaklanan İsveç merkezli bir veri analiz firması olan Marine Benchmark tarafından derlenen veriler, konteyner gemileri, tankerler, LNG taşıyıcı gemiler, dökme yük gemileri ve Ro-Ro gemileri dahil olmak üzere ticari denizcilik endüstrisinin birincil segmentlerinden kaynaklanan emisyonlarda yaşanan değişimi inceledi.

Büyük 3'lüden kaynaklanan karbon emsiyonları yüzde 1'in üzerinde arttı!

Marine Benchmark, dökme yük gemileri, tankerler ve konteyener gemileri başlığı altında "Büyük 3'lü" olarak adlandırdığı segmentler arasında, konteyner gemilerinin yüzde 2,4'lük en büyük düşüşe sahip olduğunu, ancak tankerler ve dökme yük taşımacılığı segmentlerinde yaşanan artışın bunu dengelediğini bildirdi.

Benchmark toplamda, denizcilik endüstrisinin en büyük üç segmentinden kaynaklanan CO2 emisyonlarının yüzde 1'in biraz üzerinde arttığı sonucunu paylaştı.

Küresel deniz taşımacılığından kaynaklanan CO2 yüzde 1 azaldı!

Ancak analiz, küresel deniz taşımacılığı endüstrisinin karbon emisyonlarının 2020'de yüzde bir azaldığını gösteriyor. 

Kruvaziyer gemi emisyonlarında yüzde 45'lik düşüş!

Marine Benchmark, 2020 yılının dokuz ayı boyunca ticari seyre çıkmayan kruvaziyer gemilerinin, deniz turizmi sektöründeki gemilerden kaynaklanan emisyonların yüzde 45 azalmasına neden olduğunu bildirdi. Aynı şekilde Ro-Ro segmentinde de daha az talep olması ve Wallenius Wilhelmsen gibi bazı firmaların zayıf pazar nedeniyle gemilerini havuza kaldırması nedeniyle keskin bir düşüş yaşandığı bildirildi.

2021'de daha güçlü bir deniz taşımacılığı!

Marine Benchmark'ın CEO'su Torbjorn Rydbergh; "Koronavirüs salgınında, tankerler ve dökme yük gemileri genel olarak iyi performans gösterirken, diğer sektörlerde tüketici talebinin düşmesi negatif etki yarattı. Genel sonuç, geçen yıl için karbon emisyonlarında bir azalma olsa da, küresel ekonomik talepteki mevcut toparlanma, daha güçlü 2021 deniz taşımacılığı faaliyetine işaret ediyor."

Editör: TE Bilişim