Mohammad Aisha isimli denizci, 2017'de MV Aman isimli gemide ikinci kaptan olmak üzere anlaşmış, ancak sonrasında terk edilen gemiye ''adli muhafız'' olarak atandığı için gemide mahsur kalmıştı.

Dört yıllık savaşı sona erdi!

Mohammad Aisha isimli 2. Kaptanın dün gece memleketi Suriye'ye dönmek üzere bir uçağa bindiği ve Süveyş Kanalı'nda satılmayı bekleyen MV Aman isimli terk edilmiş feeder konteyner gemisinde yaşamak zorunda kaldığı dört yıllık savaşının sona erdiği açıklandı.

Kaptan Mohammad Aisha, ITF'nin Mısır'daki sendika temsilcilerinden birinin Kaptan Aisha'nın yerini almasını ve geminin yasal koruyucusu olmasını teklif etmesiyle özgür kaldığı belirtildi.

2017 Temmuz'da gemi Mısır Süveyş kentinde demir attı ve yaklaşık dört yıl boyunca orada kaldı. Mürettebatın çoğunun 2019'da gemiyi terk ettiği ve Aisha'nın geminin kaptanı, çarkçısı, aşçısı ve gemicisi olarak gemiyi tek başına idare etmek zorunda kaldığı anlaşılmıştı. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na (ITF) göre, Aisha, kendisini geminin adli muhafızı olarak atayan yerel bir mahkeme emri uyarınca gemiye yasal olarak bağlı kaldı. Yiyecek ve su almak için ara sıra kıyıya yüzmek dışında, terk edilmiş gemi müzayedede satılıncaya kadar gemide kalmakla yükümlüydü. 

Özgü kalmadan önce ITF'e, "Birçok kez geri dönüş talebinde bulundum. Fakat liman yetkilileri ayrılmama izin vermiyor." ifadelerinde bulunan Aisha'nın eve dönebilmesi ve tıbbi tedavisi için ITF'nin tüm giderleri karşılayacağı açıklansa da yerel yetkililer, Aisha'nın ülkeden ayrılmasına izin vermeyi uzun süre reddetmiş ve pasaportuna el koymuştu.

Editör: TE Bilişim