Putin'e brifing: "Türkiye ile Karadeniz yük taşımacılığı anlaşması imzalanacak" 

Karadeniz’in 12 önemli liman noktası arasında deniz yük taşımacılığında ortak bir sistem oluşturmayı hedefleyen “Karadeniz Halkası” Programı, (Программа "Черноморское кольцо") ilerlemeye başladı. Rusya’nın büyük önem verdiği, Ukrayna ve Gürcistan’dan sonra Bulgaristan’ı da dahil ettiği program için Türkiye ile de mart ayında anlaşma imzalanacağı dün Başbakan Putin’e bildirildi: 

Rusya Ulaştırma Bakanı İgor Levitin, 2015 yılında tamamlanması öngörülen programla ilgili dün Putin’e bildi verdi. Türkiye ve Rusya arasında bazı Karadeniz limanları üzerinden yük taşımacılığını kolaylaştırması ve ortak bir sisteme bağlaması öngörülen program, temel olarak Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında daha serbest ve işlevsel yük taşımacılığını, entegrasyonu ve karayollarının yük taşımacılığındaki payını azaltmayı hedefliyor. Anlaşma, programa dahil olmak isteyen ülkelerin demriyolu hatlarını Karadeniz kıyısından denizyolu yük taşımacılığınma entegre etmeyi planlıyor.

Rus bakan, dün Bulgaristan ile anlaşmanın imzalandığını, mart ayında da Türkiye ile aynı anlaşmanın imzalanacağını açıkladı. Şu an program, Kavkaz (Rusya)- Kerç (Ukrayna), Kavkav – Poti (Gürcistan) arasında uygulanıyor. Plan uyarınca, İstanbul, İliçeski (Ukrayna), Varna (Bulgaristan) dahil, toplam 12 limanın daha entegre olması hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim