RUSYA'NIN SESİ RADYOSUNDA BOĞAZLAR TARTIŞILDI

Rusya'nın Sesi Radyosunun 17.00-17.30 dünkü Türkçe yayınından:

Rusya Hükümeti’nde İstanbul Boğazı üzerinden petrol taşınmasıyla ilgili problemler görüşülüyor. Rusya Ulaştırma Bakanlığı Yönetim Kurulu bir toplantı yaptı.

Anatoliy Koritsky'nin konuyla ilgili yorumu şöyledir:

Rusya Ulaştırma Bakanı İgor Levitin'in belirttiğine göre Türk makamlarının Boğazlarda seyrüseferi kısıtlama eylemleri sonucunda İstanbul Boğazı'nda meydana gelen durum, Rusya hükümetinde giderek artan endişe uyandırıyor.

Rusya tarafından ihraç edilen petrolün yüzde 30'u boğazlar üzerinden taşınıyor. Boğazlar üzerinden petrol taşınması probleminin çözülmesi için; sistemli, kapsamlı yaklaşım olması gerek. Rusya Ulaştırma Bakanı Levitin'e göre, bu konuda Rusya'nın petrol taşımak için alternatif güzergahlar belirlemesi gerekiyor.

Boğazlara düşen yüklemeyi hafifletecek birkaç dolaşım güzergahı teklif ediliyor. Burgaz-Alexsandroupolis (Dedeağaç) güzergahı bunlardan biridir. İlgili petrol boru hattı Bulgaristan ve Yunanistan'ın toprakları üzerinden geçecek. Fakat bu ülkeler bu proje için vergi ödeme kolaylıkları sağlayacaklarını doğrulamıyorlar. Kolaylıklar temin edilmezse, petrol taşıması bugün rekabete dayanamaz hale gelebilir.

Rusyanın Novorosysk kentinden Akdeniz kıyısındaki terminallere uzanacak petrol boru hattının döşemesine ilişkin niyet protokolü 1994 Eylül'ünde Moskova'da imzalandı. Planlandığına göre petrol Novorosysk Limanı'ndan tankerlerle Burgaz'a, sonra da 282 km. uzunluğunda petrol Retrobet boru hattı vasıtasıyla Ege Denizi kıyısındaki Alexsandroupolis Limanı'na taşınacak. Bu boru hattı vasıtasıyla yılda 35 milyon ton petrol taşınması mümkün olacak. İnşaat bedeli bir milyar dolardır.

Karadeniz kıyısındaki Kıyıköy ve Ege Denizi kıyısındaki İbrikbaba petrol terminalleri arasında 193 Km'lik petrol boru hattı döşenmesini öngören Rus-Türk projesi de vardır. Bu projenin uygulanması durumunda yeni petrol boru hattı vasıtasıyla yılda 50 milyon ton petrol taşınması mümkün olacak.

Uzmanların hesapladıklarına göre bu sayede, Karadeniz kıyısındaki limanlardan Amerika'nın Houston kentine petrol sevk edilmesi üzerine 11 gün kısılacak ve bir ton ham petrol sevk edilmesiyle ilgili harcamalar yedi dolar azalacak. Bu halde de ilgili tarafların bazı sorunlar ve bu arada projenin tahmini bedeli üstüne mutabakata varmaları gerekecek. Daha bugün açıkdır ki Boğazları dolduracak, döşenecek petrol boru hatları ve diğer önlemler, devletler arası hukuk kurallarına ve tüm ilgili tarafların çıkarlarına uygun olarak Boğazları kullanma probleminin keskinliğini hafifletme olanağını verecek.

İstanbul Boğazına ve Çanakkale Boğazına düşen yükleme yıldan yıla artmaktadır. 2003'de boğazlar üzerinden 1997'dekinin iki küsür katı daha çok olmak üzere 135 milyon ton petrol taşındı.

Kaynak: http://www.byegm.gov.tr

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim