Fransız Deniz Kuvvetleri, Libya'da Tankerin Petrol Yüklemesini Durdurdu!

Fransız donanmasının bir fırkateyni, bir tankerin BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) kayıtlı bir şirkete yapılan satışın bir parçası olarak Libya limanından rafine petrol ürünleri yüklemesini engelledi.

Bloomberg kaynaklarına göre Fransız firması, Libya'ya karşı silah ambargosunu denetlemek ve Libya'dan yasadışı petrol ürünlerinin satışını önlemek için çıktığı bir AB (Avrupa Birliği) misyonundaydı.

Tanker, Mısır sınırı yakınındaki Doğu Libya'da bulunan Tobruk limanına doğru ilerlerken denizde durduruldu. Batılı diplomatların Bloomberg'e belirttiğine göre, tanker bölgede bir hafta boyunca boşta kaldı ve Tobruk'a doğru yoluna devam edemedi.

Libya'nın petrol endüstrisi, Doğu Libya’da güç sahibi General Khalifa Haftar'ın, Libya Ulusal Ordusu'na (LNA) bağlı bir grup paramiliter oluşumun ortaklığı ile ocak ayında Libya’nın petrol ihracat terminallerini işgal etmesinden beri tamamen kargaşa içinde. Abluka, Doğu Libya hükümetine sadık olan LNA ile Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Anlaşma Hükümetine (GNA) sadık kuvvetler arasında devam eden savaşın ortasında başladı.

Ablukanın bir sonucu olarak, Ocak ayının başında, günde 1 milyon varil'den fazla olan Libya'nın petrol üretimi günde 100.000 varil'in altına düştü.

Libya devlet petrol şirketi bu hafta Libya’nın ham petrol ihracatının yüzde 92 oranında azaldığını ve Ulusal Petrol Şirketinin (NOC) 5 milyar dolar kaybettiğini söyledi.

Ulusal Petrol Şirketi bir açıklamasında, “Bu ülkenin tüm vatansever oğullarının akıllı davranmalarını, anavatanın çıkarlarına öncelik vermelerini, petrol limanlarını ve boru hatlarını yeniden etkinleştirmelerini ve Ulusal Petrol Kurumunun çalışmalarına, tüm Libyalıların yararı için gerçekleştirmesine izin vermeleri için yalvarıyoruz. Ulusal ekonomiyi desteklemek ve onu iflas ve yabancı bankalara bağımlılığın sonuçlarından korumak ancak böyle mümkündür.” dedi.

Editör: TE Bilişim