ABD Başkanı Donald Trump’ın Corona salgınına ilişkin düzenlediği basın toplantısına, beklenmedik şekilde Karayipler'de uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele amaçlı başlatıldığı açıklanan operasyon damga vurdu. Başkan Trump ABD donanmasına ait gemilerin Venezuela açıklarına kaydırıldığını açıkladı. Trump yönetiminin bölgeye sevkiyat kararı Nicolas Maduro hakkında geçen hafta hazırlanan iddianamenin ardından geldi.

Beyaz Saray’daki basın toplantısının ilk bölümüne, Savunma Bakanı Mark Esper, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Donanma Operasyonları Komutanı Amiral Michael Gilday, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ve Adalet Bakanı William Barr katıldı.

Toplantıda Başkan Donald Trump, "Hükümetler ve ülkeler Corona virüsüne odaklanırken, karteller, suçlular, teröristler ve diğer kötü niyetli aktörlerin durumu kendi çıkarları için kullanabileceğine yönelik gittikçe artan bir tahdit var. Böyle bir şeyin olmasına izin vermemeliyiz." dedi.

Esper: ''Bölgede kapsamlı bir uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele operasyonu başlattık''

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Ülke olarak Corona virüsü salgınından Amerikan halkını korumaya odaklandığımız bir dönemde, ülkemizin karşı karşıya olduğu diğer tehditler karşısında da teyakkuzdayız.” ifadelerini kullandı. “Başkan’ın talimatı doğrultusunda Doğu Pasifik Okyanusu ve Karayip Denizi’nde geniş kapsamlı narkotik operasyonu başlattık." sözleriyle Venezuela açıklarındaki uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele operasyonunu duyurdu.

Esper operasyon çerçevesinde, ABD Güney Komuta sorumluluk bölgesine takviye gemi, uçak ve güvenlik gücü gönderileceğini açıkladı. Corona salgını ve yeni başlatılan operasyon arasında bağ kurarak, suç çetelerinin, hükümetlerin salgına odaklanmış olmalarından faydalanmaya çalıştıklarını söyledi. Operasyonunun, ABD’nin Venezuela’nın meşru lideri olarak tanımadığı Nicolas Maduro’nun iktidara tutunmasını da zorlaştıracağını belirtti.

Mark Esper, bölgeye savaş gemilerinin yanı sıra P-8 devriye uçaklarının da gönderileceğini, böylece ABD’nin bölgede narkotik operasyonu düzenleme kapasitesinin iki katına çıkacağını ifade etti.

“Uyuşturucu kartellerinin salgından yararlanabileceğine ilişkin istihbarat var”

Basın toplantısında söz alan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de, ABD ordusunun eline bir süre önce uyuşturucu kartellerinin Corona virüsü salgınıyla mücadeleye odaklanılmış olmasından yararlanmaya ve ABD’ye kaçak olarak uyuşturucu sokmaya çalıştıklarına ilişkin istihbaratın ulaştığını belirtti.

Orgeneral Milley, “Covid-19, teröristler ve uyuşturucu kartelleriyle savaştayız,” dedi. Adalet Bakanı William Barr da, operasyonun ABD’nin uyuşturucu kartelleri üzerindeki baskısını arttıracağını söyledi.

1989'da Noriega'nın devrildiği Panama işgalinden bu yana bir ilk

ABD'nin savaş gemilerini Venezuela açıklarına konuşlandırması, 1989'daki Panama işgali sırasında General Manuel Noriega'nın devrilmesi ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla yargılanmak üzere ABD'ye getirilmesinden bu yanaki en büyük askeri operasyon olarak niteleniyor.

Operasyon kapsamında savaş gemileri dışında AWACS keşif ve gözlem uçakları ve karada görev yapan özel kuvvetler de yer alıyor. ABD Savunma Bakanı Mark Esper 22 ülkenin bu misyona destek verdiğini söyledi.

Sevkiyat Maduro hakkındaki "uyuşturucu kaçakçılığı" iddianamesinin ardından geldi

Söz konusu operasyon için aylardır hazırlık yapıldığı ancak Nicolas Maduro ve yakın çevresi hakkında geçtiğimiz hafta iddianamenin hazırlanmasının ardından operasyonun daha da aciliyet kazandığı belirtiliyor.

Maduro ve ona yakın isimler, yarısı deniz yoluyla olmak üzere yılda yaklaşık 250 ton kokaini ABD'ye kaçak yollarla sokmakla suçlanıyor.

Nicolas Maduro'nun İletişim Bakanı Jorge Rodriguez, ABD'nin bölgede askeri varlıklarını konuşlandırmasını "ABD'de Corona virüsünün yol açtığı trajik insani krizden dikkatleri başka yöne kaydırma amacı taşıyan çaresiz bir girişim" olarak niteledi.

Nicolas Maduro da Trump yönetiminin kendisinin gözaltına alınması için 15 milyon dolarlık ödül koymasını da "ırkçı bir kovboyun işi" olarak niteledi, ABD'nin gözünün Venezuela'nın geniş petrol yataklarında olduğunu iddia etti.

Trump yönetimi Maduro'nun devrilmesi için askeri dahil bütün seçeneklerin masada olduğunu söylemişti. Ancak şimdiye kadar ABD tarafından bir işgal planlandığına ilişkin bir sinyal yok.

Editör: TE Bilişim