Derince Safiport Limanında geçtiğimiz aylarda nitrik asit sızıntısı yaşanmıştı. Söz konusu asit depolandığı bölgede üst üste koyulduğu için ezilip taştı. Nitrik asidin taşması neticesinde, asidin yüklü olduğu demir paletler eridi. Demir paletlerin erimesiyle birlikte asit yere döküldü. Facianın eşiğinden dönülen Derince Safiport Limanı’ndaki nitrik asit sızıntısı TBMM gündemine taşındı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gerrgerlioğlu konuyla ilgili meclise soru önergesi verdi.

DENETİMLERİ SORDU

Gergerlioğlu’nun önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Basında yer alan bilgiye göre:  Deniz Mahallesi’nde bulunan limanda nitrik asit, depolandığı bölgede üst üste koyulduğu için ezilip taştı. Nitrik asidin taşması neticesinde, asidin yüklü olduğu demir paletler eridi. Demir paletlerin erimesiyle birlikte asit yere döküldü. Çevredeki çalışanların durumu 112 Acil Çağrı Merkezine ihbar vermesi üzerine olay yerine itfaiye, sağlık, polis ve kimyasal müdahale aracı sevk edildi. Kısa sürede gelen itfaiye ekipleri çevrede güvenlik önlemleri adlıktan olaya köpüklü su ve kuru kimyevi tozla müdahale etti. Herhangi bir yaralananın olmadığı olayla ilgili inceleme başlatıldı. Bu bağlamda;

1) Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

2) Eğer bu iddialar doğruysa konu ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatılmışsa soruşturmanın akıbeti ne durumdadır?

3) Liman denetimleri gerektiği gibi yapılmakta mıdır?

4) Bahsi geçen  Deniz Mahallesi’nde bulunan liman ne sıklıkla denetlenmektedir?

5) Bu ve benzer hadiselerin yaşanmaması amacıyla bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

LİMAN SAHASI DEĞİLMİŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gergerlioğlu’nun soruları üzerinde Derince’deki olayla ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “05.10.2022 tarihinde, sözü edilen yerde, kimyasal sızıntı olduğu ihbarının ulaşması üzerine,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzün teknik ekiplerince hemen olay yerine intikal edilmiş Olup, İl Müdürlüğümüz ekipleri ile birlikte; AFAD, İtfaiye ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de içinde yer aldığı denetim gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, AFAD ve İtfaiye ekipleri tarafından; tanklar dışarıya alınarak, etrafı kepçe ile çevrelenmiş ve alıcı ortama ulaşmadan yerinde köpük ve toprak ile müdahale edilmiştir. Olaya sebebiyet veren firmanın denize ve limana kıyısı bulunmadığı gibi, olayın gerçekleştiği yer herhangi bir liman sahası değildir.

SIZINTI VE SIÇRAMA

İl Müdürlüğümüzce; Derince Deniz Mahallesinde depolama faaliyeti gösteren firmada denetim gerçekleştirmiştir. Yapılan denetimde; üzerinde ‘Nitrik Asit’ ibaresi bulunan IBC tanklarının iki tanesinde, taşınma Sırasında delinme olduğu ve delinen IBC tanklarından, diğer tanklara sıçrama ve sızıntı şeklinde yayılım olduğu tespit edilmiştir.  İli dahilinde, 7/24 esasına göre; tüm limanlarda olduğu gibi, sözü edilen liman bölgesinde yer alan tesislerin üretim ve depolama faaliyetinden kaynaklanan sızıntı ile ilgili tedbirlerin alınmasını sağlamak için gerekli denetimler Sürdürülecek Olup, denetimler esnasında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanuna istinaden yürürlükte bulunan Yönetmelik Hükümleri doğrultusunda aykırı davranıldığı tespit edilen işletmelere gerekli yasal ve idari yaptırımlar uygulanmaktadır.”

Kaynak: Bağımsızkocaeligazetesi

Editör: Nermin İstikbal