Kılavuz Kaptanlara yönelik kılavuz kaptanların yeterlikleri, eğitimleri,belgelendirmeleri ve çalışma usulleri hakkında yönetmelikteki  değişiklikler bugün resmi gazetede yayımlandı.

Kılavuz Kaptan Yeterlik Belgesi Alma Koşullarına göre, ilk defa kılavuz kaptanlık yeterlik belgesi alabilmek için  Üniversitelerin Denizcilik Fakültesinden lisans düzeyinde mezun olmak zorunluluğu getirildi.  

İlk defa kılavuz kaptanlık yeterlilik belgesi alacak adaylara 50 yaşından gün almamış olmak veya kılavuz kaptanlık için aday olunan kılavuzluk hizmet bölgesini kapsayan geçerli bir deniz trafik operatörü veya deniz trafik baş operatörü belgesine sahip olmak zorunlulukları getirildi.

Ayrıca yönetmeliğe göre Kılavuz kaptanlık için girilecek sınavlardan alınması gereken en az puanlar ve yabanci dil puanları da açıklandı.

Tüm kılavuz kaptanların, görev başı eğitimleri sırasında; görev yapacakları kılavuzluk hizmet bölgesi kısmen veya bütünüyle Gemi Trafik Hizmetlerinin (GTH) kapsamı içinde ise, GTH’nin yapısı ve işlevi ile ilgili olarak on iş günü süreyle GTH merkezinde, günde 6 saatten fazla olmamak kaydıyla 5 gün süre ile toplam 30 saat fiili eğitim almaları zorunluluğu getirildi.

Stajyer kılavuz kaptanlar ise , görev başı eğitimleri sırasında, görev başı eğitimini yaptıkları kılavuzluk hizmet bölgesinde yetkili römorkörcülük teşkilatına ait römorkörlerde 15 günden az olmayacak şekilde fiili eğitim alacaklar.

 

 

Editör: TE Bilişim