Denizcilik de cansuyu istiyor

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreteri Korer Özbenli, ekonomik durgunluğun da etkisiyle Mersin Limanı'ndaki gemi girişleri ile yükleme-boşaltma işlemlerinde son dönemlerde düşüş yaşandığını söyledi.

Geçen yılın son üç aylık döneminde, gemi girişlerinde yüzde 9 oranında düşüş belirlendiğini belirten Özbenli, ''İlk zamanlar bu durgunluğu önemsemedik. Ancak, yaşanan olumsuzların tüm dünyayı  sarması bizi de sıkıntıya düşürdü'' dedi.

Durgunluğun haziran ayına kadar sürmesini beklediklerini, ancak, yılın ikinci döneminde tüm piyasalarda yaşanacak hareketliliğe paralel olarak yeniden gemi girişleri ile yükleme-boşaltma işlemlerinde artış beklendiğini ifade eden Özbenli, şöyle konuştu:

''Mersin Limanı'na geçen yıl toplam 3 bin 964 gemi girişi ve çıkışı yapmış. Aslında bunun daha yukarıda bir rakama ulaşmasını bekliyorduk. Ancak, ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle denizcilik sektörü beklenen hamleyi gerçekleştiremedi. Gerçi Mersin Limanı'nın performansı, özelleşme sonrasında önceki yıllara oranla yüzde 30 civarında artış gösterdi. Ancak, bu, durgunluğun da etkisiyle beklentimizin altında kalan bir artış oldu.''

GEMİ SANAYİNDE SİPARİŞLER AZALDI

Gemi sanayinde de siparişlerin ciddi şekilde azaldığına dikkati çeken Özbenli, özel bankaların finans desteğini kesmesi ile sıkıntı yaşamaya başlayan denizciliğin mağdur olduğunu belirterek hükümetin sektöre yardımcı olması ve destek sağlaması gerektiğini bildirdi.

Mersin'in, limanı ile Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan penceresi niteliğini taşıdığını, bu nedenle de ülke açısından önemli olduğunu vurgulayan Özbenli, şunları kaydetti:

''Uluslararası arenada söz sahibi olabilmesi ve rekabet gücünün artırılabilmesi için sektöre devlet desteği şart. Aksi halde önümüzdeki günlerde bu günleri arar hale geliriz. Yaşadığımız sıkıntının biraz olsun hafifletilebilmesi için, KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarlara yönelik verilen sıfır faizli kredi desteğinden biz de yararlanmak istiyoruz.'' (aa)

 

Editör: TE Bilişim