Yeni Zelanda'nın Kuzey ucunda yer alan Tauranga Limanı yakınlarındaki Astrolabe mercan resifinde 5 Ekim sabahı 02:20 sularında tam yol karaya oturan Liberya Bayraklı 236 metre uzunluğundaki konteyner gemisi RENA'nın kırılmasının an meselesi olduğu bildiriliyor.

Gemide bulunan 1700 ton ağır Fuel Oil yakıtının 1000 tonunun gemiden pompalandığı ve tankere aktarıldığı geminin 5 adet yakıt tankından 4'ünün tamamen boşaltıldığı, gemide 300-350 ton civarında ağır yakıtın bulunduğu öğrenildi. 350 ton civarında ağır yakıt şu ana kadar gemiden denize akarak Yeni Zelanda sahillerine vurdu.

Gemide bulunan dizel yakıtı, hidrolik yağı ve yağlama yağı ise bu tanklara ulaşmak daha kolay olduğu için tamamen dışarıya bunker tankerlere aktarılabildi.

Dünden bu yana bölgede 4 metreyi bulan ağır dalgaların oluşması geminin döğünmesini arttırdı ve gemide yeni çatlaklar oluştu. Gemi tehlikeli biçimde sallanama başlayınca yakıt boşaltan ekipler ve gemi tanklarına bordadan tahliye için yer belirlemeye çalışan dalgıçlar da faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

Şu ana kadar gemiden 88 konteyner denize düştü. Bunlardan 15'i belirlenerek karaya alındı. 7'si daha plajlara vurdu ve bunlar emniyete alınıyor. 8 konteyner ise geminin civarındaki 60 metre derinliğindeki sularda battı. 58 konteyner ise kayıp. Bu konteynerler deniz üzerinde serbestçe veya yarı batık halde yüzer durumda olabileceğinden bunlarla ilgili bölgede seyir uyarıları yayınlanıyor.

Rena gemisinin ise gövdesinde oluşan yeni kırıklarla bu gece ikiye bölünebileceği tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilişim