PETROL KİRLİLİĞİ TATBİKATI'NDAN GÖRÜNTÜLER

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliğinde Gazimağusa Körfezi’nde denizde “Petrol Kirliliğine Müdahale Müşterek Tatbikatı 2011” bugün icra edildi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı organizasyonunda KKTC’de ilk kez gerçekleştirilen tatbikatı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, Türkiye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser, Türkiye Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi Genel Müdürü Yusuf Burak ile diğer yetkililer Salamis Bay Conti Resort Hotel’in terasından izlediler.

Tatbikatta KKTC’den Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi, Limanlar Dairesi Müdürlüğü, Gazimağusa Liman Başkanlığı ve Kıbrıs Türk Petrolleri, Türkiye’den de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve özel sektör unsurları görev aldı.

11.30 - 14.00 saatleri gerçekleştirilen tatbikatta, arama kurtarma, yangınla ücadele ve denize sızan petrolün kontrol altına alınması senaryoları icra edildi.

Senaryo uyarınca, Gaizmağusa Limanı önlerinde bir petrol tankeri ile petrol arama platformunun çarpışması sonucunda denizde yangın meydana geldi ve kazazedeler denize düştü.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait helikopterler ve Sahil Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait gemiler denizde kazazedelerin yerini tespit ederek, tahliyeleri gerçekleştirdi. Yangın ise, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi römorkörü tarafından söndürüldü.

Denize sızan petrolün Gaizmağusa Limanı’na girmemesi için bariyerlerle liman girişi kapatıldı. Kirlilik boyutu büyük olduğu için Türkiye’ye yardım çağrısı yapıldı. Türkiye’den gelen ekipman, teçhizat ve gemiler tarafından denize sızan yakıt kontrol altına alındı.

Tatbikat öncesinde Salamis Bay Conti Resort Hotel’de tatbikat video gösterimi yapılarak, tatbikat senaryosu sunumu gerçekleştirildi.

SANER

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner burada yaptığı konuşmada, TC ile KKTC arasında ortak düzenlenen tatbikatın amacının, tatbikatta aksaklıkları görerek olası deniz kazalarında ortaya çıkabilecek olumsuz olguları bertaraf etmek olduğunu ifade etti.

Bakan Saner, 1,5 ay önce alınan ortak kararı kısa sürede uygulamaya koyarak tatbikat hazırlıklarını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, katkı koyanlara teşekkür etti.

Saner, KKTC’de ilk kez petrol kirliliği konusunda sivil tatbikat gerçekleştirildiğinin altını çizerek, Rum tarafının tek taraflı bölgede petrol arama çalışmaları da göz önünde bulundurulduğunda, tatbikatın son derece önemli olduğunun görüldüğünü kaydetti.

KKTC hükümetinin her zaman çözümden yana olduğunun bu tatbikatla da bir kez daha gösterildiğini ifade eden Saner, bölgede oluşabilecek olası deniz kazalarının nasıl çözümleneceğinin tatbikatta görüleceğini ifade etti.

Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yoğun programı nedeniyle tatbikata katılamadığını belirterek, kendisine gönderdiği mesaj için teşekkür eden Saner, tatbikatın; KKTC - TC işbirliğinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu kaydetti.

TAŞKESER

Türkiye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser de, ekonomik gelişmelerle birlikte deniz trafiği yoğunluğunun iki katına çıktığını vurgulayarak, deniz trafiğinde olabilecek kazalara hazırlıklı olmanın son derece önemli olduğunu söyledi.

TC - KKTC arasındaki karşılıklı işbirliğinin devam edeceğine vurgu yapan Taşkeser, bölgede olabilecek kazalardan her iki ülkenin sahillerinin olumsuz etkileneceğini, bunun da ortak tatbikat yapmanın önemini gösterdiğini kaydetti.

Tatbikatların başarı ya da başarısızlık için değil, aksaklıkların görülmesi için yapıldığını söyleyen Taşkeser, deniz kazalarıyla mücadelede hareket imkan ve kabiliyetlerin görüleceğini, olası eksikliklerin tespit edilerek giderileceğini vurguladı.

Taşkeser, tatbikata çok kısa sürede hazırlanan KKTC makamlarına da teşekkür etti.

ORAKCI

Türkiye Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı da, tatbikatın olabilecek aksaklıkları görmek, ders çıkarmak ve gerekli düzenlemeleri yapmak açısından önemli olduğunu ifade etti.

Orakcı, TC ile KKTC arasında ilk kez düzenlenen petrol kirliliği tatbikatının sonuçları açısından önemli bir tatbikat olduğunu, Mayıs ayında daha geniş kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirileceğini söyledi.

Orakcı, tatbikatın, toplumda deniz kirliliğiyle mücadele bilinci oluşturmak, riskleri itibarıyla kaza ve olaylara hazırlıklı olmak açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

Deniz kazalarıyla mücadele ve deniz kazalarını önleme konusunda KKTC ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Orakcı, kardeş kuruluş Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi’ne desteklerinin de sürdüğünü kaydetti.

 

Editör: TE Bilişim