Diyyo-Jen projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makine İşletme Mühendisliği 1. Dönem öğrencileri tarafından başta danışman öğretim görevlisi Emrah Erginer olmak üzere danışmanların yardımlarıyla yapılan tekneye Dyojen adı verildi. Şu an projede tüm gemi makine işletme mühendisliği öğrencileri aktif olarak yer alıyor. Projenin amacı okulda öğrencilerin öğrenmiş olduğu teorik bilgileri pratiğe dökebilmek bölüm öğrencileri arasındaki iletişimi güçlendirmek ve problem çözme yeteneklerini geliştirmektir. Güneş enerjili tekne projesi alternatif enerjilerin önem kazandığı günümüzde denizcilikte de bu enerji kaynaklarının kullanılabileceğini göstermek ve bu enerji kaynaklarının denizcilik alanında kullanımında örnek bir ar-ge projesi geliştirmek üzere ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda yapılan tekne ABD’de 1994 yılından beri düzenlenen Solar Splash yarışması kriterlerine göre dizayn edilmiştir. Böylece bir yandan da projenin gelişme sürecine bir hedef nokta düşünülmüştür.

Diyyo-Jen’in en büyük özelliği, dünyada böyle bir projenin tamamı tüm mühendislik dallarının ortak çalışmasıyla yapılmasına rağmen; tüm mühendislik tasarım, imalat ve montaj işlerinin Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından yapılmış olmasıdır. Bunun sebebi mezun olduktan sonra gemilerde gemi makineleri işletme mühendisi olarak tüm mühendislik dalları hakkında bilgibirikimlerinin olması gerekliliğinden kaynaklanıyor.

Diyyo-Jen’in teknik özellikleri

Diyyo-Jen solar enerjiyle çalışmaktadır. Ancak anlık enerji üretim/tüketim bulunmamaktadır. Üretilen enerji Maximum Pick Power Tracker adı verilen sistemle düzenlenerek akülere depolanır. Akülerdeki enerji de elektrik motorları tarafından kullanır. Elektrik motoru ile pervane arasında çok özgün bir aktarma sistemi mevcuttur. Aynı zamanda akülerin güneş pilleri olmadan redresör ile şarj edilip kullanılması da mümkündür. Tasarım sayesinde pervanenin ve şaftın yüksekliği ve açısı ayarlanabilmektedir.

LOA: 5,25m
B: 1,1 m
D:0,55 m
Deadweigt: 190 kg
İtme Gücü: 2X Perm PMG 132 DC Elektrik Motoru (7 kW @ 36 V,4,4 kW @ 24 V)
Enerji Depolama: 36V kurşun asit tip akü takımı
Güneş Enerji Sistemi: GiraSolar 5” %17,5 verimlilikte 438 Watt Hücreler ve Outback Flexmax 4860 Maximum Pick Power Tracker


Diyyo-Jen ABD’de düzenlenecek olan Solar Splash(www.solaraplash.com) yarışmasına uygun kriterde dizayn edilmiştir. Yarışma her yıl Mayıs ayında ABD’de Fayetville gölünde yapılmaktadır. Diyyo-jen 2011 yılında bu yarışmaya katılacaktır ve her yıl bu yarışmayı izleyecektir. Ayrıca Avustralya, Hollanda Türkiye ve Brezilya’da da düzenlenmesi planlanan yarış komiteleriyle de bağlantı içinde ve düzenlenecek muhtemel yarışlarda da imkanlar dahilinde üniversiteyi ve Türkiye'yi temsil edecekler. Tabi ki en büyük amaçları Solar Splash yarışmasını Kazanmak.

Dyojenin yapımından dolayı proje sorumluları iyi tepkiler alıyor Ayrıca dikkat çeken konu böyle bir projenin Avrupa'dan Önce Türkiye'de yapılmış olması gurur kaynağı olarak görülüyor.

Diyyo-jen'den sonra proje sorumluları farklı bir çevreci projeye de imza atma çalışmalarına başladı. Hidrojen Enerjili Tekne Projesi.  Yine aynı bölüm öğrencileri tarafından yapılacak olan  yeni proje için şu anUnido-Ichet hidrojen pilleri ve depolama sistemini sağlamıştır. Bunun yanında çalışmalar hızla devam etmektedir. Teknenin tasarımı ve kalıp temini, kaynakların %50’si ve gerekli veritabanının büyük bir kısmı tamamlanmıştır.Ocak ayından itibaren ise tüm tasarımların bitmesi, imalat ve montaj çalışmaları yapılacaktır.

DEÜ Güneş Enerjili Tekne Takımı Gemi Makine İşletme Mühendisliği 1. Dönem öğrencilerinden oluşan 12 kişilik çekirdek kadrodan oluşur. Takım üyeleri;

  Yiğit Gülmez (Takım Kpt.)
Barış Tingeldi
Bayhan Çığırtkan
Erhan Bayın
Ersin Topaloğlu
Kaan Keleş
Mehmet Turgut
Mesut İçge
Murat Pamık
Olgun Konur
Önder Güven
Özgün Nalbantoğlu şeklindedir.

Ayrıca 3. Sınıf, 2. Sınıf ve 1 sınıf öğrencilerinden oluşan 60 kişilik bir takım mevcut durumda.

Danışmanlar
Öğr. Gör Emrah Erginer
Mak. Müh Harun Özden,
Tekne Ustası Ahmet Kuşcan,
Elk.Elek. Müh Erdem Fikir,
Mak. Müh. Deniz Kaya
Gemi İnş. Müh. Ali Can Takinacı,
Gemi İnş. Müh. Osman Tanju Kalaycıoğlu şeklindedir.

 

Editör: TE Bilişim