Ahtapot Kollarının Sırrı Çözüldü

Bilim adamları ahtapotların sırrını çözdü. Omurgasız deniz canlıları ahtapotlar, beyinlerinden bağımsız olarak hareket eden kollarıyla beslenmelerini yapan hayvanlar olarak tanınıyor.

Kollarından biri kesilse dahi kesik kolu saatlerce hareket edebilen canlıların sırrı İsrail Hebrew Üniversitesi doktorları tarafından çözüldü.

Guy Levy ve Nir Nesher, ahtapot kollarının sırlarını deri altında bulunan yakalama refleksiyle açıklıyorlar: Doktor Guy Levy: “Ahtapotun kolu derisine ve pullarına sahipken kesilse dahi uzatılan nesneyi yakalıyor ancak ahtapotun derisini soyduğumuzda bu refleks ortadan kayboluyor. Bu zar deride yokken hiç bir şeyi yakalayamıyorlar. Bir anlamda cansızlaşıyorlar. Bir ahtapot kolaylıkla bir başka ahtapotun derisini yiyebilir. Ancak asla kendi kollarından birini yakalamaz. Bu harika ve inanılmaz olay doğanın bir mucizesi. Öte yandan bir problemin başlangıcı. Bir ahtapot hareket halindeki kollarını asla birbirine değdirmez. Hemde bu kuralı doğduğu ilk andan itibaren uygular.’‘

Araştırmacılar ahtapotun kendini tanıma sisteminin robotlarda da kullanılabileceğini belirtiyor.

Editör: TE Bilişim