Adalara vize baskısı     
 
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanlıların Türkiye’ye vizesiz girebildikleri gibi Türklerin de adalara vizesiz girebilmelerinin gerektiğine dikkat çekerek, “Türk-Yunan dostluğu için kaçırılmaması gereken bir fırsat var” dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen Ege Adaları Ticareti Geliştirme Toplantıları etkinliklerinin ilki Sakız adasında gerçekleştirildi.  Geziye İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Genel Sekreter Adnan Yıldırım, Yönetim Kurulu üyeleri Necmi Çalışkan, Mehmet Pamuk, Meclis üyeleri Metin Akdurak, Mustafa Karataş, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Çeşme Gümrük Müdürü Mehmet Adıbelli, Çeşme IC Marina Genel Müdürü Can Polat, Karavan Turizm’den Alex Baltazzi, Ege Birlik’ten Rebii Akdurak, Tamer Tours’tan Tamer Madranefe katıldı. Sakız Limanı’nda çiçeklerle karşılanan heyet, ilk olarak Chandris Hotel’de Fransız Konsolos Georgiopulos ile yapılan toplantının ardından Sakız Valisi Polidoros Lamprinoidis’i ziyaret etti.

Bu yaza yetişmeli

Sakız Valisi’ni vize konusundaki girişimleri nedeniyle kutlayan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanlıların Türkiye’ye vizesiz girebildikleri gibi Türklerin de adalara vizesiz girebilmelerinin gerektiğine dikkat çekerek, “Türk-Yunan dostluğu için kaçırılmaması gereken bir fırsat var. Başbakan Erdoğan sıfır sorun politikası izliyor. Yorgo Papandreu da Türk-Yunan dostluğuna inanan bir kişi. Dışişleri Bakanlığı döneminden beri Ege’nin bizi ayıran değil birleştiren bir deniz olması gerektiğini ifade ediyor. O nedenle bu fırsatı kaçırmamalıyız. Atina’da yapılan toplantı çok önemli bir toplantıydı. Orada konuşmalarda iki ülke arasında ‘Altın Çağ’ın başladığına vurgu yapılmıştı. Vize konusunun çözümü için önemli adımlar adıldı. Biz uygulamanın hemen başlatılıp bu yaza yetişmesini istiyoruz. Bu turizm sezonunun kaçırılmaması gerekiyor. Atina’ya bu konuda sürekli yazılar yazarak baskı yapmalı ve işlemleri çabuklaştırmalısınız. Ortak hareket edelim ve siyasetçilere baskı yapalım. İnsanlar, mallar, yatlar özgürce bu denizde dolaşabilsin. Ancak bu şekilde güçlenebiliriz” diye konuştu.

Kazan Kazan modeli

İki ülke arasında ‘Kazan Kazan’ (Win Win) modelinin olması gerektiğini, tek taraflı kazanç olursa karşı taraftaki işadamının rahatsız olacağını, ticaretin denge içinde geliştirilebilmesi için sorunların çözülmesi ve ortak hareket edilmesi gerektiğini belirten Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Yunanistan’da maliyetler çok yüksek. Maliyeti düşürmek için bir mal ya da hizmet nerede ucuzsa oradan alınmalı. Türkiye’de ucuzsa oradan almalısınız. Ticaretle birlikte turizmi de geliştirmek zorundayız. Türkiye’de turizm pazarı sürekli gelişiyor. Yunanistan’da ise tam tersi bir durum söz konusu. Turizmde de sıkı bir işbirliğine gidildiği takdirde kazanan her iki taraf olacaktır.”
Vize konusunda daha önce de girişimlerinin ve açıklamalarının olduğunu söyleyen Sakız Valisi Polidoros Lamprinoidis’in, “Türkiye - Yunanistan ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini inanıyoruz. Vize sorunu şimdi çözülmezse hiçbir zaman çözülemez. Sakızlı işadamları ile birlikte bir organizasyon yaparak İzmir’e geleceğiz” demesi üzerine Demirtaş, Sakızlı heyeti Sakız Adası’ndan alıp İzmir’de ağırlamak istediklerini belirtti. Ardından Sakız Adası Büyükşehir Belediye Başkanı Vroulis Pantelis, Başkan Yardımcısı İsidoros Amendas ve Sakız Belediyeler Birliği Başkanı Yannis Malafis ile birlikte Sakız Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Sakız Büyükşehir Belediye Başkanı Vroulis Pantelis, iki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için birçok adımın atıldığını ama daha fazla ilerleme için daha fazla çaba gerektiğini vurguladı. Vize muafiyetiyle ilgili üzerine düşeni yaptığını belirten Pantelis, ilk adımda Yeşil Pasaport’un vize kapsamından çıkarılmasının bu konuda bir basamak olacağını ama kendisi için daha da önemli olan şeyin, iki halkın resmiyet dışında birbirine daha yakın durabilmesinin olduğunu söyledi.

Halk hükümetlerden önde

Toplantıda ikinci olarak söz alan Sakız Belediyeler Birliği Başkanı Yannis Malafis, “Toplumlarımız hükümetlerin bir adım önünde. Hükümetleri toplumun istediği yöne doğru çekmeliyiz. Daimi işbirliğini istiyoruz. İki ülkenin Avrupa Birliği Sınır Programlarından (INTERREG) faydalanmaması nedeniyle çok büyük bir kaybı var. Burada hepimizin hükümetlere baskı yapması gerekiyor ki bedelini halklar ödemesin. Biz her sabah uyandığımızda sizi görüyoruz, siz de bizi görüyorsunuz. Bu kadar yakınken ilişkilerin de daha iyi bir noktaya getirilmesi gerekir” dedi. Aynı zamanda Kuzey Ege Adaları Belediyeler Birliği Başkanı da olan Malafis, Türkiye’den gıda maddeleri ithali için gerekli olan laboratuvar kurulması çalışmalarının son safhada olduğunu belirtti.

İKİ BÜYÜK SORUN

Valilikte yaptığı konuşmayı bu toplantıda da tekrar eden Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, yaz sezonunda hafta sonlarında Çeşme’ye 400-500 bin kişinin geldiğini, günübirlik ada seyahatlerine vize muafiyeti uygulanması durumunda bu insanların yüzde 1’inin bile Sakız’a gelmesi durumunda adanın ihya olacağının altını çizerek, “Türkiye ile Yunanistan arasında iki önemli sorun var. Birincisi vizenin, ikincisi ise kıyı ticareti ile ilgili engellerin kaldırılması. Bunları hallettiğimiz zaman hiçbir sorun kalmayacak” diye konuştu.

SAKIZ ADASI TİCARETİN TRANSİT MERKEZİ OLSUN

Türk heyeti daha sonra Sakız Gümrük Müdürlüğü’ne vekalet eden Müdür Yardımcısı Kiki Ververakis’i ziyaret etti. Ekrem Demirtaş burada yaptığı konuşmada ticaret konusunda birlikte hareket etmeleri gerektiğini, ancak Sakız’da arzu ettikleri kadar mesafe alamadıklarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Sakızın önünde kaçırılmaması gereken bir fırsat var. Sakız stratejik bir öneme sahip, bu fırsatı değerlendirmelisiniz. Bir transit merkezi olabilirsiniz. Ege’de Sakız üzerinden Yunanistan’a mal geçişinin sağlanması buraya büyük bir hareket getirir. Bunun için gümrüklü alanın büyütülmesi ve laboratuvar açılması gerekiyor. Sakız Türk ürünlerinin giriş noktası olabilir. Bunları sağlarsanız Sakız’ın ticareti hareketlenir. Bunları yapabilmek için önce vize sorununu çözelim ve kıyı ticaretinin önündeki engelleri kaldıralım. İşadamlarının kafalarındaki bariyerleri kaldırması lazım.” Demirtaş, Haftaya Midilli’ye, sonra sırasıyla Sisam ve Rodos’a gideceklerini söyledi.

İŞLEMLERİ KOLAYLAŞTIRIN GÜNDE 100 YAT YANAŞIR

İTO heyetinin resmi temasların sonuncusu Sakız Liman Başkanlığı’na yapıldı. Burada ön plana çıkan konu ise yatların Ege’de serbest dolaşımı oldu. Demirtaş, “Turizmdeki işbirliği de çok önemli. Yatların Yunan adalarını ziyaretini kolaylaştırmak için uluslararası sularda gerekli olan translook belgesinin üç ay süreli olarak verilmesi Yunan adalarının menfaatine. Sadece Çeşme ve çevresindeki marinalarda 3 bin tekne var. Üç aylık translook verirseniz Sakız limanına her gün 100 tekne yanaşır. İlk girişte sıkı bir kontrol, daha sonraki girişlerde ise sadece yolcu beyanı yapılması yeterli olmalı. Teknelerin giriş çıkışının kolaylaştırın. Çeşme’deki yatların çok azı buraya geliyor. Çünkü giriş-çıkışlar çok zor. Gece 22.00’de gümrük kapanıyor. ‘Önce çıkışımı alayım, bir yemek yiyelim sonra çıkış yapayım’ diyorsunuz, ‘Olmaz, çıkış aldın mı hemen çıkacaksın’ diyorlar. Bir gelen bir daha gelmek istemiyor. Oysa Sakız’ın çok güzel koyları var. Yatların serbest dolaşması adaların gelirini yükseltir. Yatla gelen turistin gelir düzeyi yüksektir, bol para harcar” dedi.

Narlıdere Belediyesi’nin sanat ordusu

Narlıdere Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Hobi ve Sanat Kursları öğrencileri yapılan törenle belgelerini aldı. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un tek tek belge dağıttığı 21 kursta, 1262 kursiyer belge sevinci yaşadı. Atatürk Kültür Merkezi Gürdal Tosun Sahnesinde yapılan törene aileleri ile birlikte bine yakın kişi katıldı. Başkan Batur, “11 yıl önce Narlıdere sanat ve sanatçı ilçesi yapmak için yola çıktığımız serüvende görüyoruz ki Atatürk Kültür Merkezi yedi gün günde 18 saat dolup boşalıyor. 21 kursta bini aşkın öğrenciyle sanatçı adayı yetiştiriyoruz. Çocuklarını bizlere emanet eden velilere, kurs hocalarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Batur 15 kurs hocasına teşekkür plaketi, kursiyerlere belge dağıttığı tören, bale, gitar, piyano ve tiyatro kursiyerlerini gösteri yaptı, konser verdi.
 

Editör: TE Bilişim