Turizm sektörünün birkaç yıldır konuşmaya başladığı cruise turizmi giderek yaygınlaşıyor. Türkiye kıyıları özellikle bu yıl dev cruise gemilerinin akınına uğruyor. İzmir, Kuşadası, Marmaris'e içinde binlerce yolcu olan dev gemiler geldi. Dünya Turizm Ödülleri kapsamında İzmir'in de Avrupa'nın en iyi cruise  destinasyonu seçilmesi potansiyeli gösteriyor. 

Diğer yandan Türkler de gemi tatiline ilgi gösteriyor. Yunan Adaları'na vizesiz seyahatin başlamasının ardından Akdeniz sahilleri binlerce Türk'ü ağırladı bu yıl. Türkler artık cruise turlarının en önemli müşterileri arasında ilk sıralarda yer almaya başladı. Cruise tatilini popüler kılan bir başka gelişme de Yunanistan'daki ekonomik kriz, Kuzey Afrika ülkelerindeki siyasi krizler. Seyahat acenteleri güncel gelişmeleri dikkate alarak Türkiye'ye rotalarında, paket turlarında daha çok yer vermeye başladı.
İlk bakışta gemide tatil yapmak sıkıcı bir öneri gibi gelebilir. Ancak biraz araştırınca, daha önce bu tatili yapanlarla konuşunca ve tabii bu yazıyı okuyunca fikriniz değişebilir. Cruise'ların  gemilerin 5 yıldızlı otel konforunda olduğunu unutmayın. Yüzme havuzları, jakuziler, su oyunları, etkinlik salonları, fitness center, SPA, bar, disco, lüks restoranlar, hepsi var...

Kahvaltınızı yaptıktan sonra karaya çıkıp rotanız kapsamındaki bir kenti gezebilir, alışveriş yapabilir, müze ve galerileri turlayıp, yemek yiyebilir, denize girebilirsiniz. Gününüzü karada geçirdikten sonra akşam gemide sizi başka bir macera bekliyor olacak. Çünkü seyahatlerde her gece ayrı bir etkinlik var. İster katılıp eğlenebilir, ister güvertede romantik saatler yaşayabilir, isterseniz de odanızda uyayabilirsiniz.

Valiz taşımak yok

En güzel tarafı özellikle kalabalık gruplar için valiz taşıma derdinin olmaması, ne istiyorsanız yanınıza alabilirsiniz! Düşünün iki haftalık bir tatil planladınız 2-3 ayrı yere gitmek istiyorsunuz, her yolculukta valiz toplanmak lazım, yolculuğu da ekleyin en az yarım gün gitti. Oysa gemiye valizi bir kere getirip tatilin sonunda da topluyorsunuz. Bazı turlarda gemiden ayrılırken valizinizi almanıza gerek kalmıyor çünkü personel valizleri çıkışa kadar getiriyor.
Yol yorgunluğunun olmaması da cabası. Uçakla dahi seyahat etseniz, gününüzün önemli bir kısmı heba oluyor. Gemide akşam yemeğinizi yerken, rüzgarın sesi ve denizin kokusunu içinize çekerek karayoluyla göremeyeceğiniz kıyılardan geçerek bir başka kente gitmek mümkün. En büyük avantaj ise gecelerin de sizin olması. Çünkü siz odanızda dinlenirken ya da barda eğlenirken gemi yol almaya devam ediyor.

Broadway gösterileri bile var

Yüzen bir otelde olduğunuz için akşamları da 'ne yapacağım' kaygınız olmasın. Gerçi yaşadığınız kentlerde göremediğimiz kadar yıldızı görmek de ayrı bir mutluluk ama hareket, eğlence isteyenler için de çok sayıda seçenek var. Akşam için özel olarak hazırlanan şovlar, dans gösterileri, konserler, canlı performanslar, sinema keyfi...

Çocuklara ayrı bölüm

Çocuklu aileler de cruise tatiline rahatlıkla çıkabiliyor, çünkü hem çocukları eğlendirecek çok seçenek var hem de çocukların etrafta koşturup diğer yolcuları rahatsız etmesini önlemek için ayrı bölümler.  Su oyunlarının bolca olduğu havuzlar, çocuklar için özel oyun ve etkinlikler hem gündüz hem de akşamları var.

Cruise'ların bir avantajı da çalışanları. Çünkü personel bahşiş sistemiyle çalışıyor. Seyahat boyunca şikayet almayanlar daha çok prim alabiliyor. Bu nedenle sektörün en iyi elemanları gemilerde çalışıyor, kahvaltıda yarım saat çay beklemiyorsunuz...
Ayrıca eğer Türkiye uzantılı bir  acente aracılığıyla seyahate çıktıysanız ve yabancı dil bilmiyorsanız, gemide bir Türk personel bulunuyor. Her türlü sorununda yolculara tercümanlık hizmeti veriyor. Casino, duty free gibi bölümleri de belirtmek gerekiyor. Özellikle duty free'lerde parfüm, mücevher ve elektronik eşyaların çok uygun fiyata satıldığı vurgulanıyor.

AKDENİZ'İN SON DEMLERİ

Türkiye'de cruise seyahati hizmeti veren MSC Cruises yetkilileri, bu aylarda Akdeniz ülkelerinin çok cazip olduğunu söylüyor. İtalya-Fransa-İspanya-Tunus-Malta turunun yanı sıra İtalya-İspanya-Portekiz ve Cebelitarık turu da bu sezonun en çok tercih edilen güzergahları arasında gösteriliyor. Yunan adaları ve Hırvatistan sahilleri de daha kısa programlar için tercih ediliyor. Seyahatin uzunluğu ve bölgesine göre fiyatlar değişiyor ancak 700 euro ila 1500 euro aralığında seyrediyor.

İstanbul işgal altında...

Perşembe günü Üsküdar-Eminönü vapuruyla seyahat ederken Karaköy kıyılarındaki dev cruise gemilerini gördüm. Daha önce 1-2 cruise'un aynı anda geldiği olmuştu ama bu kez 4 tane dev gemi adeta Karaköy'ü işgal etmişti. Queen Victoria, Neuw Amsterdam gibi Avrupa'nın en büyük gemileri binlerce turisti İstanbul'a getirmişti. Queen Victoria, hafta başında İzmir'e demir atmış ve şehirde restoranlarda, alışveriş merkezlerinde kuyruklar oluşturmuştu. Şu günlerde de İstanbul çok hareketli, İstanbul Bienali başladı, bir yandan Fashion Week sürüyor ve şehrin yeni sanat fuarı Artbeat kapılarını açtı. Binlerce turistin İstanbul'da keyifli vakit geçirmesi için çok seçenek var.

Editör: TE Bilişim