Türkiye'nin Mavi Bayraklı Plajları Belirleniyor

Türkiye’nin 2016 yılı için Mavi Bayrak Ödülü alacak plaj ve marinaların değerlendirildiği Ulusal Jüri Toplantısı Muğla’nın Marmaris ilçesinde gerçekleştirildi.

Toplantıda belirlenen aday dosyalar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Uluslararası Jüri değerlendirmesi için Danimarka-Kopenhag’a gönderilecek. Güney Ege Otelciler Birliği’nin (GETOB) katkılarıyla düzenlenen Mavi Bayrak Ulusal Jüri Toplantısı Marmaris Green Nature Diamond Otel’de gerçekleştirildi. “Mavi Bayrak, Turizm ve Çevre” konulu basın bilgilendirmesi ile başlayan toplantıya Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, CHP’li Belediye Meclis Üyesi Halil Gökovalı, Oturum Başkanı, Prof. Dr. Barış Mater, 2015 Mavi Bayrak Ulusal Jüri Üyeleri, TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr.Ahmet Demirak, Doç. Dr.Şahin Özen ve az sayıda turizmci katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TURÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Türkiye’yi turizm açısından zor bir yılın beklediğini söyledi. Plajların turizm açısından güvenliği ve kalitesinin önemli olduğuna vurgu yapan Ekipmen, Türkiye’nin mavi bayraklı plaj sayısı bakımından Dünya ikinci sırada bulunduğunu hatırlattı.

Jürinin mavi bayrağı zor verdiğini ama kolay geri aldığına dikkat çeken Rıza Tevfik Ekipmen, toplantıdan çıkan sonucun, jüri merkezi Kopenhag’da olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’na (FEE) gönderildiğini buradaki değerlendirmenin ardından ödüle layık görülen plajların mayıs ayında açıklanacağını kaydetti. Türkiye’de bugüne kadar ödül alan plajların ulusal jüriden olumsuz not ile geri dönmediğini hatırlatan Ekipmen, bunun da jürinin ne kadar isabetli kararlar verdiğinin göstergesi olduğunu vurguladı.

1993 yılından bu yana uygulanmakta olan Mavi Bayrak Programı kapsamında 2015 yılı itibariyle 436 plaj ve 22 marina, 14 yat Mavi Bayrak ödülüne hak kazandı. Ödüllü plaj sayısı ile Türkiye 2015 yılında 49 ülke arasında Dünya 2.si olarak ülke tanıtımına önemli bir katkı sağladı.

Plaj ve marina toplamında Dünyadaki toplam Mavi Bayrak ödülünün yaklaşık yüzde 12,5’i Türkiye’de dalgalanıyor.

Editör: TE Bilişim