Turizm Yasası, ilave 300 bin adet yatak, İstanbul'a yeni liman, Doğu Ekspresi'ne benzer çok sayıda yeni turistik tren seferi, iç turizme yönelik ölçme sistemi ve otel çalışanına lojman gibi çok sayıda çalışmanın yürütüleceği plan kapsamında internet tabanlı uygulamalara ilişkin ise bürokratik engeller kaldırılarak, projelere destek verilecek. Plan kapsamında turizmin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, sezon süresinin uzatılması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve daha fazla harcama eğilimi olan ziyaretçinin ülkemize çekilmesi ile konaklama süresi ve konaklama dışı harcamaların artırılması, her bir destinasyon özelinde ve odaklı anlayış çerçevesinde sektörde dönüşümün gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Turizm Temel Yasası geliyor

Turizm sektörüne ilişkin dağınık halde bulunan mevzuat günümüzün ihtiyaçlarına göre gözden geçirilerek Turizm Temel Yasası şeklinde yeniden hayata geçirilecek. Sektörün tüm paydaşlarını ve alanlarını ilgilendiren tüm hususlara ilişkin olacak yasa ile, turizm hizmetlerinin çeşitlendirilmesi, yatırımların desteklenmesi, turizm işletmeciliğinin teşvik edilmesi ve sektör üzerindeki maliyetlerin azaltılması sağlanacak. Böylelikle turizm sektöründe daha yüksek standartlarda hizmet sunumunun da önü açılmış olacak.

300 bin ilave yatak

Geçtiğimiz yıllarda Rusya ile yaşanan uçak krizine benzer durumların sektörü etkilememesi için de olası senaryolara göre risk ve kriz yönetim planları oluşturulacak. 70 milyon turist hedefi kapsamında artan turist sayısını karşılamak üzere ise, yatırım sürecindeki 212 bin yatağa ilaveten plan döneminde yatak kapasitesi 300 bin adet arttırılacak.

İç turizm için ölçme sistemi

Turizm sektöründe hizmet veren tesislerin standartlarını yükseltmesi için beklenen adım da bu plan kapsamında 4 yıl içerisinde atılacak. Tesislerin belgelendirilmesine ilişkin sistem yeniden düzenlenecek. Öte yandan yoğunlukla dış turizme yönelik adımlar atan sektörün içeriden gelen talepleri karşılamak üzere gerekli olan verileri elde edeceği İç turizmi ölçme sistemi hayata geçirilecek.

8 alan için çalışma

Klasik turizm alanlarının yanı sıra, gastronomi, golf, sağlık, kruvaziyer, düğün, inanç, kongre ve alışveriş gibi daha fazla gelir bırakan turizm çeşitlerine yönelik talebin yüksek olduğu pazarlar tespit edilecek ve bu ülkelerden ziyaretçi sayısının artırılmasına ilişkin çalışmalar da yürütülecek. Bu çalışma ile otellerdeki konaklama süreleri arttırılacak ve turizmin yılın tamamına yayılmasını sağlanacak. Yine aynı hedef doğrultusunda turizm çeşitliliği sunan, bütüncül planlanmış turizm kentleri de hayata geçirilecek.

İnternetteki bürokratik engeller kaldırılacak

Teknolojinin gelişimiyle çok sayıda alanın entegre olduğu dijital oluşumlar için de kritik adımlar atılacak. Başta internet tabanlı uygulamalar olmak üzere turizm sektörünün paylaşım ekonomisinden daha etkin faydalanabilmesine yönelik düzenlemeler yapılacak, sektördeki Ar-Ge faaliyetleri ile teknolojiye dayalı uygulamalar desteklenecek. Teknoloji destekli olarak ziyaretçi deneyimini artırıcı projeler geliştirilecek. Yurt dışı menşeli mobil ve internet uygulamalarına yönelik mali hususlar başta olmak üzere ülkemiz mevzuatının uyumlaştırılması sağlanacak. Uygulama farklılıklarını ve bürokratik zorlukları ortadan kaldırmak üzere turizm yatırım süreci elektronik ortama taşınacak ve yatırımcıya iş yapma kolaylığı getirilecek.

denizhaber

Editör: TE Bilişim