Turizm 12 aya yayılıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet edip emekli olan savaş uçağı ile gemiler alınan özel izinlerle Bodrum ve Tekirova’da dalış turizminin gelişmesine yönelik suya batırılıyor.

Deniz, kum ve güneş üçgeninde turist çeken Türkiye’de turizmi çeşitlendirerek 12 aya yaymak için alternatif yollar denenmeye başlandı. Bu kapsamda dalışmerakı bulunan turistleri çekmek için Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde TSK’ya ait kullanılmayan savaş gemisi ve uçaklar batırılıyor. Batık gemi ile uçakların su altına batırılarak birkaç yılda resif tutmasıyla balıklara ev sahipliği yapması ve bu yolla dalış turizmine meraklı yüksek gelirli ziyaretçilerin Türkiye’ye çekilmesi hedefleniyor.

2007 yılında ilk kez Bodrum’da başlayan gemi – uçak batırma operasyonlarında şimdi de Antalya’nın Tekirova bölgesi balıklara ev sahipliği yaparak dalış merkezi olmak için harekete geçti. Önce Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan Münfesih SG 120 gemisi dalış turizmine katkı sağlamak üzere Üç Adalar bölgesinde Akdeniz’in mavi sularına gömüldü.

Son olarak da Kıbrıs Barış Harekâtı’nda kullanılan C47 kargo uçağı batırılmak üzere bölgeye getirildi. Kayseri 2. Hava Bakımve İkmal Komutanlığı’ndan tırlarla bölgeye getirilen uçağın, montajı yapıldıktan sonra gelecek ay suya batırılması planlanıyor.

Tekirova Belediye Başkanı ve Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletmeleri Birliği (GATAB) Başkanı Yusuf Üras, amaçlarının dalış turizminde bölgenin ismini duyurmak ve meraklı turistleri buraya çekmek olduğunu kaydetti.

Antalya’da 6 ay süren turizm sezonunun ardından 6 ay boyunca turizmadına hiçbir faaliyetin bulunmadığını anlatan Üras, “Bu zamanı da bu batıklar sayesinde bir cazibe alanı yaratarak değerlendireceğiz. Bunun yanı sıra zengin turistin de çekim alanı haline gelecek” diye konuştu. Üç Adalar bölgesinin Avrupa’nın 10 dalış noktasından birisi olarak gösterildiğini anlatan Üras, gelecek dönemde TSK’nın elinde bulunan bir savaş tankının da batırılacağını ifade etti.

90 ile 120 TL’ye batığa dalmak mümkün

Dalış bölgelerinde yer alan tekneler sayesinde mavi derinliklerdeki batıkları ziyaret etmek mümkün oluyor. Dalışlar bu teknelerde bulunan eğitmenler yardımıyla gerçekleştiriliyor. Brövesiz olarak sadece keşif için 5-6 metreye ziyaret dalışı da yapılabiliyor. Biraz daha tecrübeli olan 3 yıldızlı dalıcılar ise sorunsuz olarak en dibe kadar dalabiliyorlar. Her türlü ekipmanın sağlandığı teknelerdeki dalış turlarının fiyatı ise 80 ile 120 lira arasında değişiyor.

Erdoğan’a İsrailli sualtı projesi sundu

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a bir proje hazırlayıp sunduğunu kaydeden Yusuf Üras proje kapsamında Türkiye, İsrail ve Yunanistan ordularının ellerindeki kullanılmayan savaş araçlarını Tekirova’daki Üç Adalar mevkiinde batırılarak su altında bir Barış Müzesi’nin oluşturulacağını kaydetti. Üras, “Başbakana projeyi hazırlayıp ilettim.

Başbakan Erdoğan üstlendiği Medeniyetler Projesi liderliği kapsamında böyle bir projenin önemini görüp karar vereceğine inanıyorum” diye konuştu.

Mısır’a dalış için binlerce turist gidiyor

Son yıllarda Mısır’ın turizm başkenti haline gelen Şarm El Şeyh kentinin kıyılarının bulunduğu Kızıldeniz’deki mercan kayalıklarının üzerinde uzun yıllardan bu yana oluşmuş birçok resif alanları bulunuyor. Alternatif turizme yönelik resiflerin üzerinde barındırdığı birçok balık ve deniz canlısını görmek için Mısır’a gelen turist sayısının yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.
 

Editör: TE Bilişim