Sahile şezlong koyan otelcilere şok ceza
 
Sahile şezlong ve şemsiye koydukları için kamu arazisini işgal etmiş sayılan 50'den fazla otelciye 5 aydan 3 yıla kadar değişen hapis cezaları verildi.
 
Yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) savcılara kamu arazisini işgal edenlere şikayet şartı olmaksızın dava açma olanağı tanıyan 154'üncü maddesi yoğun meclis gündemine takılınca, otelciler mağdur oldu. 50'den fazla otelciye hapis cezası geldi. Sahile şezlong ve şemsiye koydukları için kamu arazisini işgal etmiş sayılan otelciler 5 aydan 3 yıla kadar varan hapis cezalarına çarptırıldı.

154'üncü maddenin değiştirilmesi için uzun zaman önce Meclis'e başvurduklarını söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, "Antalya Defterdarlığı'nın suç duyurusunda bulunması yüzünden mahkemeler açılmıştı. O zaman sıkıntımızı dile getirdiğimizde Adalet Bakanı da, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de konuyla çok ilgilendiler ve kanun tasarısı verdiler. Bu muhalefet ve iktidarın ortak imzayla değiştirilmesini kabul ettikleri ender maddelerden biridir" dedi.

Söz konusu değişikliğin Anayasa Komisyon'undan geçtiğini ve şu anda Meclis gündeminde olduğunu belirten Çorabatır, "Tasarı Meclis'te bekliyordu. Fakat hukuk durmuyor. Manavgat Asliye Ceza Mahkemesi'nde evrağı tamamlanan şirketlerle ilgili dün karar verilmeye başlandı" diye konuştu.
 
Bu tüm kampları ilgilendiriyor

Yasanın mecliste 7. sırada beklediğini belirten Çorabatır, CHP'li ve AK Parti'li milletvekilleriyle görüştüğünü ve hepsinin konuya hassasiyetle yaklaştığını ifade etti. Çorabatır, konunun birkaç gün içinde çözülmesini beklediklerini aktardı.

Otelcilerin bu alanları otelcilik hizmetlerini sürdürebilmek amacıyla kullandıklarını ve karşılığında ecremisil adı altında para ödediklerini ifade eden Çorabatır, "Ama otelciler, otelcilik hizmetleri için kullandıkları sahildeki yerler nedeniyle TCK'nın 154. maddesi gereğince yargılanıyor" dedi ve ekledi "Bu madde sadece turizmciye uygulanıyor. Aslında kamu arazisi üzerinde yeri olan herkesi ilgilendiriyor. Mesela kamuya ait kamplar, gecekondularda 154. maddeye aykırı ama cezalandırılan sadece turizmci oluyor. Bu Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Sadece turizmcilerin bu cezaya çarptırılması yanlıştır. TBMM'de bulunan kanun tasarısının yasallaşması bu konudaki haksızlığı giderecektir."

Turizmcilerin Türkiye'deki kamu alanlarının yüzde 1'ini bile kullanmamasına rağmen sadece bu sektörün cezalandırıldığını kaydeden Çorabatır, Antalya'da bu durumda olan 400 otelin tedirginlik içinde beklediğini anlattı.

Bu tip olayların sektöre zarar verdiğini dile getiren Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da, tüm turizmcilerin tedirgin olduğunu ifade etti. Otelcilerin kullandıkları arazilere çok yüksek ecremisil ödediğine dikkat çeken Bayındır, "Türkiye'deki oteller deniz, kum ve güneş satıyor. Deniz ve kum gittiğinde geriye bir şey kalmıyor" dedi.
 
 
5.5 AY TAKİP CEZASI

Hapis cezası alan isimlerin arasındaki ilginç isimlerden biri Manavgat Ticaret Odası Başkanı Şükrü Vural'ın eşi Hayriye Vural. Bir kooperatifin başkanlığını yürüten Vural, 5.5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Vural'ın ceza alma sebebi ise yine diğerlerinde olduğu gibi kooperatifin sahiline şezlong ve şemsiye konulması. Ceza alan turizmciler arasında Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut'un amcası Nebi Barut, Defne Otelleri'nin sahibi Mehmet Şen ve Niyazi Ünal gibi isimler yer alıyor.

Editör: TE Bilişim