Mısırlı turistler Antalya'ya her hafta gelecek   
 
Merkezi Antalya'da bulunan AKİŞ Denizcilik, Nakliyat Turizm ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ata Kuner, Mısırlı turistlerin, büyük gemilerle bavul ticareti yapmak üzere her hafta Antalya'ya geleceğini bildirdi.

Küner bu yıl kruvaziyer şirketlerinin, liman ve servis hizmet ücretlerinde Türkiye'nin, rakibi Yunanistan'dan daha avantajlı hale gelmesi nedeniyle Türkiye'yi tercih etmeye başladığını söyledi.

AK-İŞ olarak bu yıl yaptıkları anlaşmalar ile İtalyan bayraklı bir geminin her hafta Mısır'dan Antalya'ya turist getireceğini belirten Küner, İngiliz ve Alman bayraklı yolcu gemilerinin de haftalık, 15 günlük ya da ayda bir olmak üzere toplam 77 sefer düzenleyeceğini vurguladı. Küner, şöyle konuştu:

“Mısır'dan kalkacak 1200 yolcu kapasiteli İtalyan bayraklı yolcu gemisi Beyrut, Suriye ve Antalya'yı ziyaret edecek. İki üç yıl önce Mısırlı turistler alışveriş yapmak üzere Antalya'ya geliyorlardı. Ancak çeşitli nedenlerle iki üç yıldır gelmiyor. Mısırlı seyahat şirketi, İtalyan bayraklı gemiyle yeniden Antalya'ya sefer düzenleme kararı aldı. Mısırlı turistler her hafta bavul ticareti yapmak üzere gemilerle Antalya'ya gelecek.

Avrupalı turistler de Antalya'yı tercih etmeye başladı. Kruvaziyer turizmde Antalya'ya 40 yıldır bu sayıda geminin geldiğini görmedim. Bütün rezervasyonlar dolu. Mısır ve Avrupa ülkelerinden Antalya'ya 2009 yılında 77 sefer yapılacak.”

Alman ve İngiliz gemi şirketlerinin Türkiye'ye yapacağı seferlerin Pire ve Venedik'ten başlayacağını, Yunanistan, Rodos Adası, Marmaris ve Antalya ile Alanya limanlarına uğrayarak Doğu Akdeniz turu yapacağını anlatan Küner, “Liman fiyatları, servis ve hizmetlerde rakibimiz Yunanistan'a göre daha avantajlı duruma geliyoruz. Avrupalı turistler Türkiye'de hem alışveriş yapıyor hem de eğlenebiliyor. Yunanistan'da bu durum söz konusu değil. Kruvaziyer turizmde rekabet Türkiye'ye kayıyor” dedi.

Antalya Limanı'na son yıllarda kruvaziyer gemi şirketlerinin büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Küner, buna karşılık limanda turistlere verilen hizmetlerin eski yolcu salonundan yapıldığını söyledi. Küner, “Dünyada yaşanan ekonomik krize ve tüm olumsuzluklara rağmen, Antalya kruvaziyer turizmde büyük ilgi görmeye başladı ama hizmet konusunda sıkıntılar var. Antalya Limanı'nda çok da rahat ortamda hizmet verilmiyor. Yolcu terminali çağdaş hale getirilmeli” diye konuştu.

DTO ANTALYA ŞUBE BAŞKANI EROL

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol da, AKİŞ'in dışında bazı firmaların da kruvaziyer gemilerle Antalya Limanı'na turist getirmek için bağlantı kurduğunu söyledi. Erol, bu yıl Antalya Limanı'na 1200-1500 yolcu kapasiteli kruvaziyer gemilerin en az 120 sefer yapacağını belirterek, “Antalya'ya 2009 yılında deniz yoluyla en az 100 bin yolcu gelecek” dedi.

Erol, liman işletmesinin yapmayı planladığı yeni yolcu terminalinin en kısa sürede tamamlanarak hizmete girmesi gerektiğini bildirdi. (aa)

 

Editör: TE Bilişim