Rehberlikten tur imparatorluğuna

1989 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’ndan mezun olan Barbaros Güneş, ertesi yıl Bodrum’a gelerek çeşitli otelerde personel olarak çalışıp, yöneticilik yaptı. Aynı zamanda rehber ve kaptan olan Güneş, daha sonraki yıllarda otele gelen turistleri tekneyle cennet koylarda gezdirmeye başladı. Böylelikle yat turlarıyla tanışan evli, iki çocuk babası Güneş, 1994 yılında çalıştığı otelden ayrılıp, 17 metrelik ’Lady Stefanie’ adlı ahşap tekneyi kiralayıp, kendi bulduğu turistleri günübirlik turlara götürmeye başladı. 4 yıl sonra bir tekne satın alan Güneş, bu işi daha profesyonel hale dönüştürmek için Barbaros Turizm Yatçılık İthalat A.Ş.’yi kurdu. 2000 yılında kurduğu şirketi büyüten Güneş, şimdi 62’si kiralık 8’i ise kendisine ait toplam 70 yat ile hizmet veriyor. 15 ile 55 metre arasında süper lüks yatlarla turistler için Bodrum’dan gökova, Fethiye ve Antalya’ya ve başta Mikonos ve Santorini olmak üzere Yunan adaları ile İtalya ve Hırvatistan’a kadar mavi yolculuk düzenleyen Güneş, bu alanda adını duyurup, 5 milyon euroluk bir şirketin sahibi oldu.

Kiralık tekneden, kabin charter imparatorluğuna

’BARBAROS’UN TORUNLARIYIZ’

Yılda VIP düzeyinde 43 ülkeden ortama 12 bin turisti düzenlediği charter turizmi ile Ege ve Akdeniz’in cennet koylarını gezdiren Güneş sektördeki hızlı ilerleyişini şöyle anlattı: "Babaannem yüzme dahi bilmezdi ama adımı Barbaros koymuş. Otel turizmi ile başladığım sektörde tutkunu olduğum deniz sektörüne geçtim. Kaliteli, dürüst ve iyi insanlarla çalışmanın karşılığını aldım. Şu anda yaz aylarında yaklaşık 90 personel ile çalışıyoruz.Türkiye’de iç turizmin yanı sıra Kanada’dan Azarbeycan’a Çin’den Brezilya’ya kadar müşterimiz var. 2015 yılının turizm rezervasyonlarını şu andan yapmaya başladık. Özel olarak kiraladığımız yatların dışında perakende olarak kiraladığımız kabinli turlarımız da var. Katıldığımız uluslararası yat ve turizm fuarları ile hem Bodrum yatlarını hem de dünyada ilk ve tek olarak bizim uyguladığımız kabin charter sistemini dünyaya tanıtıyoruz" dedi.

’MAVİ YOLCULUK ARTIK HAYAL DEĞİL’

Charter sisteminde 30 metre ve üzerindeki, beş yıldızlı otel konforundaki 3 ve 16 arası kabinli yatlarla mavi tur için, tıpkı otellerdeki gibi internet veya telefon ile rezarvasyon yaptırılabildiğini belirten Güneş, "Mavi yolculuğun başladığı ilk yıllarda yatlar, belirli bir grup tarafından özel olarak kiralanır öyle tatile çıkılırdı. Mavi yolculuk ’zengin işi tatil’ diye bilinirdi. Başlattığımız kabin charter sistemi ile mavi yolculuğu hayal olmaktan çıkardık, herkese her keseye uygun turlarımız var. Ayrıca aynı anda sekiz kabinli bir yatımızda sekiz ayrı ülkenin vatandaşı tatilini yapabiliyor. Türk personelin çalıştığı yatta 9 ayrı ülkenin insanı hem kaynaşıyor tatil yapıyor hem de farklı kültürleri tanıma fırsatı buluyor. Üstelik bu tür tatil sistemi otellerde tatil yapmaktan daha ucuza geliyor. Kabin charter modeli şu anda Türkiye’de çok iyi bir şekilde tuttu. 10 yıldır üst üste gelen yerli ve yabancı konuklarımız var. Adeta bize abone oldular. Yunanistan ve İtalya’danda büyük talep var" dedi.

Editör: TE Bilişim