Marmaris'te yat turizminin 'altın yılı' 
 
Marmaris'te yat turizminin, 2008'de ''altın yılını'' yaşadığı, 2009 yılında da aynı beklentinin olduğu bildirildi.  
  
Marmaris Netsel Marina Genel Müdürü Çağlar Altuntaş, yaptığı açıklamada, gerek yerli yatların sayılarının artmasının, gerek Türkiye'nin batılı yatçılar için daha cazip bir destinasyon olmasının 2008 yılında Marmaris'te yat turizmi açısından bir patlama oluşturduğunu kaydetti.

Marinalarda 2008 yılında neredeyse yer bulunmadığını, bekleme listelerinin oluşturulduğunu anlatan Altuntaş, ''Netsel Marina olarak biz de oldukça başarılı bir yılı geride bırakıyoruz. Bir önceki yıla göre, sadece metrekare satışlarda yüzde 35 artış gerçekleştirdik. Son 3 yıla baktığımızda ise özelleştirmeden bu yana, yat sayımız 580'den 800'e çıkmıştı. Çekilen tekne sayıları yüzde yüz civarında bir artış gösterdi'' dedi.

Yüzde 100'lük doluluk oranı yakaladıklarına işaret eden Altuntaş, ''2009'da da bu doluluk oranını korumayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yılın da deniz turizmi açısından farklı olmayacağını düşünüyorum. Kriz çok büyürse, yat bağlama sayısından daha ziyade bakım tamir cirolarında düşmeler olabilir'' diye konuştu.

Altuntaş, dünyadaki krizin yat satışlarını etkileyebileceğini, ama mevcut yatların marinalara ihtiyacının süreceğini belirterek, Türkiye'nin bu alanda kapasitesinin neredeyse tamamını kullandığını ve 2009 yılı için de marinacılar olarak umutlu olduklarını dile getirdi.

-''TALEPLERE CEVAP VEREMİYORUZ''-

Deniz Turizm Birliği Başkanı ve Marmaris Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar ise Marmaris'teki marinaların tamamına yakınının yıl boyunca dolu olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Kapasitenin yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar yaşadık. Çoğu zaman patronları arayarak torpil yapmak isteyen yat sahipleri oldu. Martı Marina olarak yüzde 100 doluyuz ve yerimiz hiç yok.

Dünyadaki finansal kriz yat turizmini elbette ki etkileyecektir. Ancak bağlanan yat sayısında düşüş olacağını sanmıyorum. Çünkü satılamayan yatlar mecburen marinalarda bekletilecek. Önümüzdeki yıl çok sayıda yeni yat bölgemize gelecek, bunların taleplerini nasıl karşılayabiliriz konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Göcek ve Didim'de yeni marinalar yapılıyor. Onlar belki biraz nefes almamızı sağlayacaktır.''

Güneştutar, önümüzdeki yıl gelen taleplere cevap verebilmek için acilen yaklaşık 5 bin yeni bağlama yerine ihtiyaç olduğunu, uzun vadede ise 10 yıl içerisinde mutlaka 25 bin yeni bağlama yeri yapılması gerektiğini dile getirdi.

Akdeniz'in en büyük marinası olan Marmaris Yat Marin'in Genel Müdürü Şener Erden de yıl boyunca yüzde 100 kapasiteyle çalıştıklarını ifade etti.

Denizde 800, karada bin 300 yatla hizmet verdiklerini açıklayan Erdem, çok sayıda yatçının sırada beklediğine, birçok yatçının rotasını başka ülkelere çevirmek zorunda kaldığını kaydetti.

-MARMARİS-

Dünyaca ünlü doğal güzelliklere sahip yaklaşık 250 koyun bulunduğu Marmaris'te, Marmaris Yat Marin, Marmaris Netsel Marina, Marmaris Martı Marina ve Albatros Marina isimli 4 marina bulunuyor. İlçe, yaklaşık 3 bin 500 yat çekme ve bağlama yerine sahip.

Sektör temsilcileri, yer sıkıntısı ile bürokratik engeller nedeniyle marinaların büyütülemediğini ve yenilerinin yapılamadığını belirtiyor.

Yat turizminin, ülke turizminin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğuna dikkati çeken yetkililer, önümüzdeki yıllarda 20 bin yeni bağlama yeri yapılması durumunda bu oranın yüzde 40'ı bulacağını düşünüyor. (aa)
 

Editör: TE Bilişim