KARADENİZ KRUVAZİYER PLATFORMU KURULDU

Karadeniz Kruvaziyer Platformu dört ülkenin katılımı ile Trabzon'da düzenlenen törenle kuruluşu gerçekleştirildi.

Hayati Akbaş-TRABZON- Karadeniz Kruvaziyer Platformu dört ülkenin katılımı ile Trabzon'da düzenlenen törenle kuruluşu gerçekleştirildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimi ile Türkiye, Gürcistan Rusya Federasyonu ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki liman şehirleri arasında kurulan Karadeniz Kruvaziyer Platformu taraflar arasında turizmin gelişmesinde işbirliğin, ortak tanıtımı ve benzeri hedefleri amaçlıyor.

Türkiye'den Trabzon, Gürcistan'dan Batum, Rusya Federasyonu'ndan Sochi, Ukrana'dan Yalta şehirlerinin liman ve Ticaret ve Sanayi Odaları arasında imzalanan protokol Karadeniz'de Cruise turlarının geliştirilmesi kapsamında çalışmalarda bulunulacak.

Karadeniz Kruvaziyer Platformu Protokolü imza törenine Türkiye tarafı olarak Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Kültür Müdür İsmail Kansız, Trabzon Liman Müdürü Muzaffer Ermiş, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök katıldı.

Gürcistan'dan Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, Acara Turizm Departmanı Başkan Yardımcısı Mamia Berdzenişvili, Acara Ticaret Ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Giorgi Tutberitze katıldı.

Rusya Federasyonu adına, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry N. Talanov, Ukrayna'dan Kırım Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oleksandr Petroviç Basov, Başkan Yardımcısı Klavdiia Diakovych katıldı.

KARADENİZ KRUVAZİYER İŞBİRLİĞİ

Platform, Karadeniz’in doğusunda gerçekleştirilecek Kruvaziyer turizmi faaliyetleri kapsamında tanıtım, pazarlama, ücretlendirme ve rekabet stratejileri belirlemek adına taraflar ortak hareket etme alanlarında işbirliğini hedefliyor. 

Kruvaziyer turizmi ve ilgili yan sektörlerin birlikte geliştirilerek küresel rekabette avantaj sağlanmasına yönelik olarak ortak hizmet standartları belirlenecektir ve birlikte uygulanması öngörüldü.

Uluslararası piyasada Kurvaziyer turizmi pazarlanmasında ortak tanıtım stratejileri tespit edilecek ve limanların ortak tanıtımı gerçekleştirilmesinin yanı sıra Kruvaziyer Turizmi için uluslararası fuar, toplantı vb. tanıtım organizasyonlarına tek çatı altında ortak katılım sağlanacak ve bu katılımlara yönelik hazırlanacak tanıtım materyallerinde platform üyesi limanların tamamı dâhil edilmesi amaçlandı.

Karadeniz kruvaziyer Platformunun yönetimi Trabzon, Yalta, Odesa, Batum ve Soçi illeri Ticaret ve Sanayi Odalarında olacaktır. Platform başkanlığı kuruluştan itibaren ilk altı ay için Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında olacaktır.

TRABZON VALİSİ ABDİL CELİL ÖZ

Öz, burada yaptığı konuşmada, kültür, tarih ve doğal güzellik olarak dört şehrin birbirinden ayrılmayacak özellikte olduğunu belirterek, "Komşu ülkelerimizle hükumetler düzeyinde, siyasi ve ekonomik ilişkiler konusunda her geçen gün önemli ve güzel gelişmeler yaşıyoruz" dedi.

Karadeniz Havzasını paylaşan ülkelerin bazı illerinin ekonomik, kültürel ve son yıllarda artan şekilde de turizmde işbirliği konusunda önemli potansiyeli olduğunun görüldüğünü ifade eden Öz, "Son yıllarda turizmde hem turist sayısı hem de turizm destinasyonları açısından hızlı bir gelişmenin olduğunu görüyoruz. Gücümüzü birleştirirsek, bu konuda platformun taraftarı olan bütün şehirlerimiz mutlaka kazançlı çıkacaktır" diye konuştu.

TRABZON BELEDİYE BAŞKANI DR. ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU

Gümrükçüoğlu ise barış, kardeşlik ve turizm birlikteliğini kruvaziyer adımı ile geliştirmeye gayret eden katılımcılara teşekkür etti. Karadeniz'e kıyısı olan belediyeler birliğine üye olduklarını anımsatarak platforma destek vereceklerini vurguladı.

TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI M .SUAT HACISALİHOĞLU

Hacısalihoğlu, Karadeniz Kruvaziyer Platformunun, Karadenizhavzasındaki ülkelere bağlı şehirlerin turizmden gerekli payı almaları amacıyla kurulduğunu söyledi.

Kruvaziyer turizminin belirli gelir düzeyi üzerinde olan insanların daha çok kültür, tarih ve doğal güzellikleri gezerek, görerek yaşamaları için yapılan turizm çeşidi olduğunu belirten Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü "Şehrimize gelen yılda yaklaşık 27 gemi ve 4 bin civarında ziyaretçinin hemen hemen yüzde 70'ini Amerikalı turistler oluşmaktadır. Karadeniz havzasına dışarıdaki havzalardan turist getirmek suretiyle turizmden pay almak amacıyla yola çıktık. İmza atacağımız protokolde esas amacımız, Karadeniz havzası içinde yeni bir kruvaziyer hattı geliştirmek suretiyle bölgenin zenginliklerini hep birlikte kazanmak olacaktır."

DOKA GENEL SEKRETERİ ÇETİN OKTAY KALDIRIM

Kaldırım, kruvaziyer turizminin bölgenin yanı sıra Karadeniz Havzası için de yeni bir olgu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Karadeniz Havzası bu alanda yeni olmasına rağmen, gelecek vaat eden kruvaziyer turizminde ön plana çıkacak çok önemli bir destinasyon, cazibe merkezi olmaya aday. Dünyada 1950'lerde başlayan kruvaziyer turizmi günümüzde çok önemli potansiyele ulaştı ve her yıl yüzde 10 büyüme sağlamaktadır. 2013 yılı verilerine baktığımızda, 16 milyon turistin bu turizm şeklini tercih ettiğini ve yaklaşık 35 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştığını görmekteyiz."

Trabzon'a 2000 yılında iki kruvaziyer gemisinin geldiğini, bugün ise sayının 27'e ulaştığını dile getiren Kaldırım, "Sayının artması, Karadeniz Havzasının ne kadar büyük potansiyel taşıdığını ve ilerde ne kadar gelişebileceğinin de göstergesidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde bu işbirliği adımı adeta tarihi bir adımdır" diye konuştu.

TOBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ M.SALİH ZEKİ MÜRZİOĞLU

Murzioğlu ise tarih ve bereket kokan Trabzon'dan kruvaziyer turizminin ilk adımının atılmasından büyük memnuniyet duyduğunu anlatarak, atılan bu adımın gelişecek olan turizme ışık tutması temennisinde bulundu.

GÜRCİSTAN TRABZON BAŞKONSOLOSU PAATA KALANDADZE

Kalandadze, Trabzon gibi güzel bir şehirde platformun kurulmasından gurur duyduğunu vurgulayarak, "İnanıyorum ki bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Artık bizim de kruvaziyer turizminde yer almamızın zamanı geldi. Platformda yer alan şehirler,Avrupa şehirleriyle rekabet edebilecek durumdadır. Heyette yer alan herkesin, bu alanda gelişme yaşanması için elinden geleni yapacağına inanıyorum" dedi.

RUSYA FEDERASYONU BAŞKONSOLOSU DMİTRY TALANOV

Talanov, Karadeniz Kruvaziyer Platformunun turizmin yanı sıra kültürel ilişkileri geliştirme açısından da önemli olduğuna işaret etti.

KRIM TSO HEYETİNDEN VALİ ÖZ, BELEDİYE BAŞKANI GÜMRÜKÇÜOĞLU VE BAŞKAN HACISALİHOĞLU'NA PLAKET

 Konuşmaların ardından Karadeniz Kruvaziyer Platformunun kuruluşuna ilişkin protokol, Vali Öz ve diğer ilgililer arasında imzalandı. Bazı platform üyeleri, Öz, Gümrükçüoğlu ve Hacısalihoğlu'na çeşitli hediyeler verdi.

Hacısalihoğlu ise platformun kurulması çalışmalarına destek veren Öz, Gümrükçüoğlu ve diğer ilgililere plaket sundu. 

 

Editör: TE Bilişim