Karadeniz 'Karayipler' gibi olabilir

Karadeniz'deki turizm sektörü Rize ve Giresun limanlarının yeniden ekonomiye kazandırılması için harekete geçti.

Karadeniz'deki turizm sektörü Rize ve Giresun limanlarının yeniden ekonomiye kazandırılması için harekete geçti. Sektör temsilcilerine göre iki limanın gemi ve yat turizmine açılması bir iç deniz olan Karadeniz'i Karayipler'e çevirecek. Rize Limanı halen yüzde 5, Giresun Limanı ise yüzde 2 kapasite ile çalışıyor. Her iki liman da şehir merkezinde bulunmalarına rağmen bölgeye ekonomik katkı sağlamıyor. Başkanı Osman Ayık, cruise turlarının bölgeyi uçuracağını söyledi. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da "Rize ve Giresun limanları uluslararası turizme ve yat turizmine açılmalı" dedi.

Yatırımların artarak devam ettiği Karadeniz'de, sektör temsilcileri turizmin geliştirilmesi için harekete geçti. Yetkililer, Rize ve Giresun limanlarının sahil şeritlerinde önemli bir yer işgal etmesine rağmen bölgeye hiçbir ekonomik katkısı olmadığını ifade ediyor. Rize %5, Giresun Limanı ise %2 kapasite ile çalışıyor. Sektör temsilcileri, bu alanların gemi ve yat turizmine açılmasıyla, şehirlerin ekonomisine büyük katkı sağlayacağı çağrısında bulunuyor. Böyle bir hamlenin bölgeyi Karayipler'e çevireceğine işaret ediliyor. Her geçen gün kan kaybeden Giresun ve Rize limanlarının yeniden ekonomiye kazandırılması için çağrı geldi. Turizmciler, limanların gemi ve yat turizmine açılarak bölge ekonomisine büyük katkı sağlanabileceğini, böyle bir hamlenin bölgeyi Karayipler'e çevireceğini ifade etti. Giresun ve Rize Limanları Karadeniz bölgesinin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Rize Limanı yüzde 5, Giresun Limanı ise yüzde 2 kapasite ile çalışıyor. Şehir merkezlerinin sahil şeritlerinde önemli bir yer işgal etmesine rağmen bölgeye hiçbir ekonomik katkısı olmayan iki liman için turizmcilerden çağrı geldi.

TURİSTLERİN GÖZDESİ OLUR

Rize Serbest Bölgesi'nin, yıllardır atıl kaldığı ve fiilen kapalı olduğu ifade edilirken, Trabzon Serbest Bölgesi'nin de sadece 2 müşteri olduğu belirtiliyor. Açılacak limanların da bölge ekonomisine canlılık getireceği vurgulanıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin 2018 yılında 4 milyona yakın turist ağırladığına dikkati çeken turizmciler, Rize ve Giresun limanlarının turizm amaçlı kullanılmasının bölgeyi uçuşa geçireceğini belirtti. Limanların yat ve gemi turizmine uygun hale getirilmesiyle doğa turizmine büyük ilgi gösteren Arapların bölgeye akın edeceği, turist sayısının kısa sürede 2 katına çıkacağı vurgulandı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Giresun ve Rize limanlarının da dahil olacağı Cruise turlarının bölgeyi uçuracağını ifade etti. Ayık şunları kaydetti: "Cruise turları hayata geçer ise Giresun ve Rize limanlarında turizm alanında en hızlı geri dönüşü olacaktır. Bu turlar özellikle Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında yapılacaktır. Ek olarak İstanbul'da dahil edilebilir. Bu şehirlerden başlayıp, Karadeniz'e özgü turlar düzenlenebilir. Bu bölgenin imajını da değiştirecektir. Konuya olumlu bakıyoruz."

Editör: TE Bilişim