2010 yılından itibaren İzmirli kruvaziyer turizminde yol arıyor

İZTO’nun ayakbastı parasını 2010 yılından itibaren ödememeyi kararlaştırmasının ardından kentte, kruvaziyer turizminde yeni bir yol haritası aranıyor.

İZMİR- İzmir Ticaret Odası İZTO"nun ayakbastı parasını 2010 yılından itibaren ödememeyi kararlaştırmasının ardından kentte, kruvaziyer turizminde yeni bir yol haritasının belirlenmesi çabaları sürüyor.

Kruvaziyer turizmi kapsamında, 2004 yılından itibaren toplam 1 milyon 200 bin, geçen yıl ise 128 gemi ile 321 bin turistin ağırlandığı İzmir'de, bugüne kadar İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nca ödenen ayakbastı ücretini 2010 yılından itibaren kimin ödeyeceği belirsizlik yarattı.

Turistik yolcu gemileriyle gelen turistlerin kişi başına harcama tutarının 91 dolar düzeyinde kalması, bu konuda neler yapılması gerektiği konusunda yol haritası hazırlanmasını zorunlu hale getirdi.
Özelleştirilmek üzere olan İzmir Alsancak Limanı"nın hizmet kalitesinde yetersiz kalması nedeniyle alternatif kruvaziyer limanı için çalışmalar son aşamaya gelirken ilgililer, bu konuda önemli bir yol kat edildiğini bidiriyor

İZTO'nun düzenlediği İzmir Kruvaziyer Turizminin Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı İZTO Mücahit Büktaş Salonu"nda gerçekleştirildi.

İlgili meslek komiteleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, İzmir"in geleceği olarak kabul edilen kruvaziyer turizmi konusunda İzmir Valiliği başta olmak üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesi gerektiğinin altı çizildi.

Kruvaziyerde Akdeniz çanağındaki ilk beş liman arasında yer almayı hedeflediklerini bildiren ilgililer, mevcut alt yapı ile bunun mümkün olmadığını ifade ediyor.

Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, turistlerin İzmir"de yaşadığı sorun ve beklentilerini açıkladı.

Demirtaş, gerçekleştirdikleri ankete göre turistlerin yaşadığı sorunları satıcı baskısı, zaman yetersizliği, organizasyon eksikliği, taksi fiyatlarının yüksekliği, İngilizce bilen sayısının yetersizliği, trafik, şehir içindeki çöp ve kötü koku, çocuk satıcılar ile kaba hareketler olarak sıraladı.

İZTO olarak ayakbastı paralarını son beş yıldır ödediklerini ancak ekonomik çöküş ve gelen turist sayısındaki artış nedeniyle ödemede zorlandıklarını ifade eden Demirtaş “Gelecek yıl ödeyemeyeceğiz. İzmir bu ayakbastı ücreti için bir fon yaratmak zorunda. Kriz bizim bütçelerimizi de etkiledi. Unutulmamalı ki bu gemileri buradan kaçırırsak bir daha geri getirmek çok daha zor. Bir dönem bunu Libya"dan gelen gemilerde de yaşadık,” dedi.

İzmir"in kruvaziyer limanına ihtiyacı olduğunu söyleyen ve bu konuda kendilerini eleştirenlere yönelik olarak konuşan Demirtaş “Konuyla ilgili odalar ve STK"lar ile çalışma yürütüyoruz. Bu limanı yapmak konusunda girişimlerde bulunan Costa Grubu, Doğu Akdeniz ve Karadeniz pazarında da iddialı. Bu süreçte İzmir"i üs olarak kabul ediyor. Bu sinerjiden yararlanmak lazım. İzmir neden bir Cenevo ve Barcelona olmasın? Bu proje İzmir"in geleceğidir,” şeklinde konuştu.

İTO Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Kahya, turizmin geleceğinin kurvaziyer turizminde olduğunu ve İzmir"in bu pazardan pay alması gerektiğini söyledi.
Kahya “Eğer bu rüzgarı kaçırırsak yanlış olur. Kruvaziyerin arkasını bırakmamamız gerekiyor. Halkında daha fazla önemsemesi için çalışmalıyız. Acentelerle ortak hareket edilmeli. Şehiriçi turizm alanlarında destinasyonlar belirlenmeli,” dedi.

İTO Halıcılık Meslek Komitesi Üyesi Naci Ölçen, kruvaziyer turizmine yönelik çalışmalar için, şehirdeki ilgili bütün kurum ve kuruluşların kkatılacağıa bir turizm platformunun oluşturulmasını önerdi.
Ölçen “Böylece ortak çözümler bulabiliriz. Birimizin derdinin hepimizin olduğunu anlatmalıyız,” dedi.

ŞEHİR TURU İÇİN ÜSTÜ AÇIK OTOBÜS ÖNERİSİ

İTO Üyesi Halim Akyüz de üstü açık şehiriçi tur otobüslerinin devreye alınmasını istedi.

Akyüz, ayrıca şehir içinde turistlerin doğru noktalara yönlendirilmesi için yönlendirme sistemlerinin şehrin her noktasında olması gerektiğini sözlerine ekledi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Toplantıda benimsenen çözüm önerileri şöyle sıralanıyor:

  • Kruvaziyer limanın yapılmalı
  • Kemeraltı yenilenmeli 
  • Yönlendirme levhaları artırılmalı 
  • İşportacılığın önüne geçilmeli 
  • DÖSİM mağazaları liman içinde açılmalı 
  • Gelecek yolculara elektronik ortamda İzmir bilgileri aktarılmalı 
  • Şehir turu gerçekleştirecek üstü açık otobüsler oluşturulmalı 
  • Kapsamlı İzmir web sitesi hazırlanmalı 
  • İzmir Turizm Platformu kurulmalı
Editör: TE Bilişim