İzmir’de kruvaziyer turizmi hızla ivme kaybediyor

İzmir’de kruvaziyer turizmi hızla ivme kaybediyorSon 4 ayda kentteki yolcu trafiği yüzde 37'lik düşüş yaşadı.

İzmir turizminin genel görünümü hakkında somut veriler sunan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Exclusive Yönetim Raporları 5’inci sayısında, İzmir’in kurvaziyer turizmde yaşadığı hızlı düşüşe dikkat çekildi.

Raporda kentin turizm gelirlerinden 1,3 milyar dolar elde ettiği, bu rakamla Türkiye’nin ancak beşinci sırasında yer aldığı vurgulandı. Rapora göre Türkiye’de, bu yılın ilk aylarından itibaren limanlardaki kurvaziyer yolcu trafiğinde gerileme yaşandığını dikkat çeken ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir’in gerilemeyi en fazla yaşayan il olduğunu belirterek, “Ülke genelinde, limanlardaki yolcu trafiği, son 4 ayda yüzde 33,9’luk azalmayla 212 binden 140 bine düştü. İzmir, yurtiçinde yolcu trafiğinin en fazla olduğu il olarak göze çarpsa da, son 4 ayda yolcu trafiği, yüzde 37’lik düşüşle 42 bine geriledi.

İstanbul ise yüzde 51’lik düşüşle İzmir’in ardından ikinci sırada yer aldı. İlçeler bazında ise Kuşadası, 24 bin civarında azalma gösterdi. Marmaris ve Alanya’nın gerilediği ayda yalnızca, Antalya, Bodrum, Çanakkale ve Trabzon limanlarındaki yolcu trafiğinde artış oldu” ifadelerini kullandı. Raporda ayrıca turizm gelirinin yaklaşık 1,3 milyar dolarını elinde bulunduran ve bu geliriyle Türkiye’nin beşinci sırasında yer alan İzmir’in, gelirlerin yüzde 65’ini yabancı ziyaretçilerden, yüzde 35’ini de yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlardan elde ettiği belirtildi.

Yüzde 65 oranıyla birlikte İzmir’in yabancı ziyaretçi gelirlerinden en çok kazanç ise yaklaşık yüzde 25 pay ile Almanya’dan elde ediliyor.

Editör: TE Bilişim