Ege kruvaziyer turizminde lokomotif olmaya devam ediyor.

Avrupa’daki krize rağmen kruvaziyer turisti % 4 artışla 510 bine ulaştı.

İzmir en büyük 50 liman arasında girdi

 

İZMİR’DE 10 yıl önce 3 bin turistle başlayan kruvaziyer turizminde yükseliş sürüyor. 2012 yılında Avrupa’daki kriz sebebiyle turizmdeki düşüşe rağmen İzmir kruvaziyer turizmde yüzde 4 artış yakalamayı başardı.

Son olarak Avrupa Kruvaziyer Konseyi’nin organizasyonlarını yapan Ashcroft Associates firması tarafından yayınlanan sektörün önemli dergilerinden Cruise Insight’in dünyadaki 512 liman arasında en önemli 50 transit yolcu limanı arasında 42. sırada gösterdiği İzmir’e geçen yıl 510 bin kruvaziyer turisti geldi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş “Artık kruvaziyer turizmde, şartlar ne olursa olsun belirli bir seviyenin altına asla düşmüyoruz. İzmir, kruvaziyerin yükselen yıldızı olmayı sürdürüyor” dedi.

15 gemilik artış Demirtaş, geçen yıl İzmir’e 272 seferle 504 bin kruvaziyer yolcusu gelmesine karşılık bu yıl sefer sayısında 15 gemilik artış olduğunu aktaran Demirtaş, “Buna rağmen yolcu sayısı, geçen yıla göre fazla bir artış göstermedi. Bunda en önemli neden, kruvaziyer yolcularının büyük kısmını oluşturan Avrupa ve Amerika’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle insanların tatillerini ertelemeleri veya kruvaziyer turizmden vazgeçmeleri.

 

Arap Baharı ve yaşanan olayların bölgedeki kruvaziyer turizmi trafiğinde yarattığı değişim ve Türk limanlarımızda bazı kural ve uygulamaların mevcut kruvaziyer dinamiğine cevap verememesi de önemli bir etken” diye konuştu.

Türkiye geneli düştü İstanbul, Kuşadası ve İzmir arasında liderlik için soluk soluğa bir yarış olduğunu belirten Ekrem Demirtaş, çok küçük farklarla birbirini izlediklerini belirtti. Demirtaş, şunları söyledi:

“Avrupa ve Amerika’daki kriz nedeniyle Türkiye kruvaziyer turizminde de yüzde 5 düşüş var. Toplam yolcu sayısı, ilk 11 ayı sonunda 2 milyon 74 bin oldu. Aynı şekilde Kuşadası’nda yüzde 3, İstanbul’da yüzde 1’e yakın düşüş var. İzmir’de ise yüzde 4’e yakın bir büyüme var.

Tüm limanlar içinde en yüksek büyüme oranı İzmir’e ait.’ Demirtaş, İzmir çıkışlı turlarda artış olmaya başladığına ve Türk turistlerin de kruvaziyer turizme ilgisinin arttığına da dikkat çekti. Kuşadası, İstanbul, İzmir, Bodrum, Marmaris ve Antalya kruvaziyer gemilerinin Türkiye’deki en gözde limanları arasında yer alıyor. İzmir, 2011 ve 2012’de Dünya Seyahat Ödülleri kapsamında ‘Avrupa’nın Lider Kruvaziyer Destinasyonu’ ödülünü almıştı.

Editör: TE Bilişim