Turist gemilerine özel İstanbul'a 3 yeni liman   
 
Türkiye, kruvaziyer (büyük gezinti gemisi) turizmi açısından Akdeniz ülkeleri arasında İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın ardından 4. sırada yer alıyor. İstanbul'a son 5 yılda gelen kruvaziyer sayısı her yıl yüzde 15-20 artıyor.   
 
Söz konusu turlar sayesinde İstanbul'a 2006'dan bu yana 1 milyon turistin geldiğini belirten turizmciler, limanlarının yetersiz kaldığını, acilen yenilerinin yapılması gerektiğini söylüyor.

Kruvaziyer turizmi için Salıpazarı ve Karaköy limanları kullanılıyor. Bunların yanı sıra Kuruçeşme, Haydarpaşa ve Sarayburnu'nu gezinti gemilerine tahsis etmeyi düşünen Türkiye Denizcilik İşletmeleri İstanbul Bölge Müdürlüğü yetkilileri, "Bu üç limandan en uygunu Sarayburnu. Sarayburnu'nu mayıs ayında açılacak yeni sezona yetiştirmeyi hedefliyoruz. İstanbul'un böyle 7-8 limana daha ihtiyacı var." diye konuştu.

Kruvaziyer turlarının uğrak yerleri Kuşadası ve İstanbul'a her yıl bini aşkın gemi geliyor. 2005'te İstanbul'daki limanlara yanaşan 227 kruvaziyer ile 231 bin turist, 2007'de 340 gemi ve 432 bin turiste ulaştı. Gezinti gemileriyle gelen turistin daha fazla döviz bıraktığına dikkat çeken İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü A. Emre Bilgili, deniz yolunu tercih edenlerin toplam turist sayısının yüzde 12'sini oluşturduğunu ifade etti. 

Editör: TE Bilişim