Kruvaziyer turizminden elde edilen gelirler yüzde 30 artacak

İstanbul ana liman olacak; kruvaziyer gelirleri yüzde 30 artacak  2017 yılında İstanbul'daki Karaköy Limanı'nın restorasyonu ve 3'üncü havalimanı inşaatının ilk etabının tamamlanması ile birlikte İstanbul'un uğrak liman olmaktan çıkıp, ana liman statüsüne kavuşacağını söyleyen Etstur Cruise Turlar Müdürü Ahmet Yazıcı, "Türkiye geçen yıl kruvaziyer turizminde 400 milyon dolar elde etti. İstanbul'un ana liman olmasıyla bu rakamın yüzde 30 artacak" dedi.

2017'de İstanbul Karaköy Limanı'nın restorasyon ve otel projesinin tamamlanacağı öngörülüyor. Aynı tarihte 3'üncü Havalimanı'nın ilk etabının da bitirilmesi bekleniyor. Etstur Cruise Turlar Müdürü Ahmet Yazıcı, iki projenin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul'un uğrak liman olmaktan çıkıp Barselona, Cenova, Pire, Venedik, Roma ve Marsilya gibi ana liman (Home port) statüsüne kavuşacağını söyledi. Yazıcı, "Böylece İstanbul, yabancı turistin gemi seyahatine çıkmak için geleceği ilk durak olacak" dedi. 2013'te 2.2 milyon kişinin cruise gemileriyle Türkiye'ye geldiğini belirten Yazıcı, 2017'de bu rakamın 3 milyonu geçeceğini ifade etti.

 Cruise turlarının İstanbul Karaköy Limanı ve 3'üncü Havalimanı'nın tamamlanmasıyla büyük bir sıçrama yakalayacağını ifade eden Yazıcı, Türkiye çıkışlı turların sayısının yüzde 30'dan fazla artacağını söyledi. Yazıcı, "Dünyada cruise tatiline çıkmak isteyen turistler ana limana gider, şehri gezer ve sonra gemi turuna çıkar. 3'üncü Havalimanı'nın yapılmasıyla birlikte insanlar bu noktalara uçmaktansa İstanbul'a gelip buradan tatile çıkacak. Çünkü Türkiye'nin lokasyonu ve fiyatları daha cazip" diye konuştu. Yazıcı, kruvaziyerle seyahat edenlerin normal bir turiste göre üç kat fazla harcama yaptığını belirterek, "Türkiye'de bir turist günlük 50-55 dolar seviyesinde harcama yaparken bir kruvaziyer turisti transit bir limanda 120 dolar, ana limanda ise 150 dolardan fazla para bırakıyor. Türkiye geçen yıl kruvaziyer turizminde 400 milyon dolar elde etti. İstanbul'un ana liman olmasıyla bu rakamın yüzde 30 artacak" dedi.

Editör: TE Bilişim