İspanyollar İzmir'i rotalarına aldı

Bugüne kadar sadece Marmaris'e sefer düzenleyen Pullmantur, yeni sezonda İzmir'e 4 defa sefer yapma kararı aldı. İspanyol turistleri kente Zenith adını taşıyan gemi getirecek.

2004 yılında gelmeye başlayan ve artarak devam eden kruvaziyer gemileri sayesinde İzmir 400 bine yakın turisti ağırlarken, "ölü sezon" olarak nitelenen kış aylarında barınmak isteyen kruvaziyer gemileri de İzmir'i tercih etmeye başladı.

Yeni Asır Gazetesi'nde yayınlanan habere göre; İspanyol kruvaziyer firması Pullmantur'a ait Bleu de France adlı gemi, 9 Ocak tarihinde Alsancak Limanı'nda kruvaziyer gemilerinin yanaştığı rıhtıma demir attı.

30 PERSONELİ VAR

Malta bayraklı yaklaşık bin yolcu kapasiteli gemi, İzmir Limanı İşletme Müdürlüğü'nden kış aylarını geçirmek için izin istedi. Toplam 30 personeli olan geminin yetkilileri, Yunanistan'ın Pire Limanı yerine İzmir'de barınmak için başvuru yaptı. Liman yetkilileri ise kruvaziyer gemilerin seferlerinin sık olmamasını dikkate alarak, gemiye 23 Mart 2010 tarihine kadar barınma iznini verdi.
Öte yandan bugüne kadar sadece Marmaris'e sefer düzenleyen Pullmantur firması, yeni sezonda İzmir'e 4 sefer yapma kararı aldı. İspanyol turistleri İzmir'e Bleu de France'nin kardeş gemisi Zenith getirecek.

73 GÜN KALACAK

İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, Malta bayraklı geminin barınma ücreti ucuz olduğu için Alsancak Limanı'nı tercih ettiğini söyledi. Yalçın, gemiye 73 günlüğüne barınma izni verdiklerini belirterek, "Şu mevsimde limanda barınacak gemi bir sıkıntı yaratmayacak. Eğer birden fazla kruvaziyer gemisi gelirse, gemi açıkta demirleyecek. Yani başka gemilere engel olmayacak. 37 bin 301 gross ton ağırlığındaki gemiden bin grosston başına 10 dolar olmak üzere her gün 380 dolar ücret alacağız. Ödeyeceği toplam ücret 30 bin dolara yaklaşacak. Ayrıca personel de kışı burada geçireceği için, İzmir'e küçük de olsa ekonomik katkı sağlayacak" dedi.

Kardeşi de yolcu getirecek

Geminin acentelik işlemlerini yapan Karavan Turizm'in sahibi ve Ege Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Alex Baltazzi ise İspanyol firmayı İzmir'e ısındırmak için böyle bir çalışma içine girdiklerini söyledi. Baltazzi, "Bleu de France gemisi Pire'de demir atmıştı. Biz de gelin İzmir'de demir atın dedik. Böylece İzmir, gelir kazandığı gibi, İspanyol firma da kentimize ısınmış olur" dedi. Pullmantur'un Türkiye'de sadece Marmaris'e sefer yaptığını anlatan Baltazzi, yaptıkları görüşme sonucunda firmayı yeni sezonda İzmir'e sefer düzenlemeye ikna ettiklerini söyledi. Baltazzi, "İzmir Limanı'nda barınan geminin kardeşi olan bin 828 yolcu kapasiteli Zenith, bu sezon 4'ü İzmir'e olmak üzere Türkiye'ye 14 sefer düzenleme kararı aldı" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim