Göcek ve Dalaman koylarında yeni dönem 
 
Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin biyolojik çeşitlilik ve çevre değerlerinin korunması, kirliliğin önlenmesi amacıyla hazırlanan ''Göcek Körfezi ile Göcek-Dalaman Koylarının Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları'' Cuma günü yürürlüğe girdi.

Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, konu ile ilgili olarak son günlerde medyada bazı haberler yer aldığı belirtildi.

Dünyada uluslararası doğa koruma kurum ve kuruluşlarının belirlediği kriterlere uygun olarak ''Bütünleşik Kıyı Alan Yönetimi'' uygulandığı belirtilen açıklamada, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının da yetki ve sorumluluğu kapsamında ''Göcek Kıyı Alanı Yönetimi'' çalışmalarını yürüttüğü kaydedildi. Bu kapsamda; Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi Projesi'nin gerçekleştirildiğine yer verilen açıklamada, ''Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Göcek Körfezi ile Göcek-Dalaman Koyları Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları''nın belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada, proje ile Göcek Körfezi'nde demirleyecek maksimum deniz üstü araç sayısı, büyüklükleri, demirleme noktaları, güzergahları tespit edilerek, deniz üstü araçlarının katı ve sıvı atıklarının bertarafı konularında düzenlemeler getirildiği belirtildi.

“TARİHİ KALINTILAR ZARAR GÖRÜYOR”

Alanın fiziksel, ekolojik, sosyo demografik, ekonomik bileşenlerinin tespitinde ayrıntılı çalışmalar yapıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Taşıma kapasitesi belirleme ve kıyı alan yönetiminde, Göcek Körfezi'nin Özel Çevre Koruma Bölgesi olması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle biyoçeşitlilik temel veriler arasında ele alınmıştır.

Bu amaçla 'Göcek Körfezi ve Civarı Kıyı ve Deniz Alanları Tür ve Habitatlarının Tespiti Projesi' tamamlanmış, alanın biyolojik çeşitliliğine ilişkin veriler, uluslararası kriterler de göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Bu veriler taşıma kapasitesi belirlemede girdi olarak kullanılmıştır.

Haberlere konu edilen Yassıca Adaları ise gerek doğal güzelliği, gerek sahip olduğu biyolojik çeşitlilik açısından zengin olup, sadece Göcek-Dalaman koyları için değil Muğla genelinde de en çok ilgi gören ve bu nedenle de yoğun baskı altında kalan, hatta liman olarak kullanılan bir bölge halini almıştır.''  Bölgeye her birinde ortalama 100?200 ziyaretçi olan onlarca tekne geldiği belirtilen açıklamada, ziyaretçilerin çadırlarda sunulan yiyecek ve içeceklerden faydalanmak için adaya çıktığı, ancak denizde yüzemediği ifade edildi.

Açıklamada, ''İnsan faaliyetlerinin bu kadar yoğun bir şekilde gerçekleşmesi, hem deniz eriştelerine hem de ada üzerindeki ve su altındaki tarihi kalıntılara ciddi zararlar vermektedir. Bütün bunlar dikkate alınarak getirilen düzenlemeyle Yassıca adalarının dış kısmı kullanıma serbest bırakılmış, iç deniz ise günübirlik tur teknelerine tamamen, diğer teknelere ise gündüz yasaklanmıştır. Böylece, daha fazla insanın adalara gelerek rahatsız edilmeden yüzebilmesine ve güneşlenebilmesine imkan tanınmıştır'' denildi. (aa)

Editör: TE Bilişim