GÖCEK-DALAMAN ARASINDAKİ KOYLARA SIKI TAKİP 

ANKARA - Özgür Çoban - Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca hazırlanan, ''Göcek Koyları Koruma, Kullanma Esasları'' başlıklı çalışma çerçevesinde, Göcek ve Dalaman arasındaki 36 koyun kullanımına ilişkin yeni düzenlemeler getirildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, Göcek ve civarının özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesinin ardından, kara üzerinde turizm faaliyeti yürütülmesinin yasaklandığını anımsatarak, "1988 yılındaki bu çalışmanın ardından turizm karadan denize yönlendirilmiş oldu. Dolayısıyla, bu çok stratejik bir karardı. Karar nedeniyle, orman alanları korunduğu için halen kurumumuza teşekkür mesajları yağıyor" dedi.

Ancak, turizmin denize yönlendirilmesi nedeniyle yeni ve bir an önce çözülmesi gereken bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Özyanık, "Her ne kadar deniz turizmi kara turizmden daha fazla devlete kaynak getiriyorsa da 1 haftada 25 bin teknenin giriş, çıkış yaptığını, koyların ne kadar kullanılamaz hale geldiğini ve kilitlendiğini fark ettik" diye konuştu.

ODTÜ ile birlikte koruma çalışmaları yaptıklarını anlatan Özyanık şöyle konuştu:

"Çalışma sonucunda, koyların hangi şartlarda, ne kadar süre ve hangi amaçla kullanılabileceğini, Göcek Körfezi'nde ve 36 koyda öncelikli olarak demirleme yapılamayacak alanları belirledik. Bazı koylarımıza insan girişini yasakladık. Yüzme dahi yasak. Bazı bölgelerde, Hamam Koyu başta olmak üzere tekne girişine izin vermeyeceğiz. Çünkü arkeolojik sit var ve zarar görmeye başladı."

Ahmet Özyanık, günü birlik düzenlenen tekne gezilerine de düzenleme yapılarak, gürültülü, şenlikli, müzikli turlara kısıtlama getirildiğini söyledi.
 

Editör: TE Bilişim