Muğla’nın Fethiye ilçesinin yeni bir marinaya kavuşturulması için başlatılan çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor. Karayolları Müdürlüğü’nün arkasında bulunan kıyı şeridine yapılması planlanan marina ile ilgili geliştirilen projeler Fethiye kamuoyu ile paylaşılıyor.

Dolfen Mühendislik tarafından hazırlanan marina projesinin tanıtımı ve Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun ilk safhasını oluşturan halkın katılım toplantısı Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya katılım beklenenden az olurken, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin toplantıya katılmaması dikkat çekti.

Toplantıda proje hakkında bilgiler aktaran firma görevlisi İnşaat Yüksek Mühendisi Saygın Kemal Derebay, yapılması planlanan marinanın 365 yat kapasiteli olacağını kaydetti. Limanı dalgalara karşı korumak amacıyla 1 adet ana, 1 adet de tali dalga kıran inşa edileceğini de ifade eden Derebay, dalga kıran ve liman içerisine yatların bağlanması için yapılacak iskelelerin yüzer tipte olacağını dile getirdi.

Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında 48 bin 750 metrekarelik dolgu alanı bulunduğunu ifade eden Saygın Kemal Derebay, ana dalgakıranın 610 metre, tali dalgakıranın ise 230 metre uzunluğunda olacağını belirtti. Ana ve tali dalgakırana bağlanmış 3 adet yaklaşık 64 metrekarelik yüzer iskelenin projede yer alacağını belirten Derebay, “Dolgu alanının bittiği noktadan başlayan ve kıyıya dik yaklaşık 180 metre uzunluğunda 1 adet ana yüzer iskele ve bu iskelelere bağlanmış sırasıyla birer adet 118 metre, 108 metre, 82 metre ve üç adet 98 metre uzunluğunda tali yüzer iskele mevcut. Dolgu alanı önünde yaklaşık 379 metrelik rıhtım ve bakım onarım maksatlı çekek yeri oluşturulacak; 10 x 30 metre boyutlarında travel lift rıhtımı yapılacaktır.” diye konuştu.

Firma yetkilileri, ÇED raporunun alınması halinde başlanacak olan proje inşaatının 1 yıl sürmesi, turizm sezonunda çalışılmaması ve gürültü kirliliğinin oluşmaması için talimat verdiği öğrenildi.

Toplantı sonunda katılımcılar proje ile ilgili düşüncelerini açıkladı. Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan dolgu yapılacak alanın tekrar incelenmesini istedi. Projeyi desteklediğini de kaydeden Arıkan, proje sahiplerinden Fethiye Körfezi’ndeki sirkülasyonu sağlamalarını istedi.

Editör: TE Bilişim