DÜNYA ANTALYA'YI KONUŞUYOR

Antalya serbest bölgede bulunan tersanede imal edilen süper yatlar dünya basının gündemine oturdu. Dünyanın saygın gazete ve dergileri Antalya'da üretilen yatları kapak haber yaptı. 

Ekonomi gazetesi Financial Times, sayfalarında süper yat pazarındaki talep patlamasının irdelendiği Dünya Yat Raporu'nu yayımladı.

Türkiye " deki gelişmelere de işaret edilen raporda, son 10 yılda dünyadaki süper zenginlerin sayısındaki artışın süper yat piyasasının büyük bir büyümeye yol açtığı ifade edildi. Rusya ve OrtadoğıTda ortaya çıkan yeni zenginlerin lüks yat talebini görülmemiş düzeylere çıkarttığı kaydedilirken The Yacht Report adlı uzmanlaşmış yayına göre 10 yıl önce 81'e ulaşan, inşa edilmekte olan veya siparişi verilen süper yatların sayısının bu yıl 445'e yükseldiğine dikkat çekildi. İngiliz gazetesi, en büyük süper yatların yüzlerce milyon dolara mal olduğunu belirtirken süper yatlara olan büyük talebin sektörü uluslararası fınansal krizi ve bundan kaynaklanan ekonomik yavaşlamadan koruyacağı gibi göründüğünü de kaydetti.

'Artan talep üretimi arttırdı'

Halen süper yatların çoğunun Kuzey Avrupa'da inşa edildiğini anımsatan gazete " Ancak artan talep Türkiye, Çin ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde üretimi iteledi " diye yazdı. Koç Grubu'na ait RMK Marine yöneticilerinden Mike Burnham da " Türkiye " nin potansiyeli var ve şimdi gerçekten onu realize etmeye başladı " şeklinde konuştu. " Çok sayıda insan yeni kapasite oluşturdu " diyen Burnhan, Tuzla'daki ofisinin penceresinden inşa edilen çeşitli türden 15 gemiyi görebildiğini de söyledi. Financial Times da " Türkiye özellikle etkiledi. Rahmi Koç'un RMK Marine gibilerinin işlerinin tıkırında olduğu İstanbul'un tersane banliyösü Tuzla'da bir süper yat bölgesi oluştu ve daha güneyde, Antalya'da Hollandalı Vitters gibi uzmanlaşmış yat üreticileri, yat üretmek için yerel şirketlerden yararlanıyor " diye yazdı.

'Küçük yat piyasası krizden etkilenebilir'

Yat sektörü kaynaklarının orta ve küçük ölçekli yat piyasasının ise bir ölçüde etkilenebileceğini söylediklerini bildiren gazete, aynı kaynakların ABD'de 1 - 8 milyon dolara mal olan yat piyasasında bir yavaşlama görüldüğünü kaydettiklerini de yazdı. The Yacht Report Baş Editörü Martin Redmayne de Financial Times'e " Bu günlerde yeni bir gemi için 100 milyon euroyu ortaya koymak yükselen piyasalardan piyasaya giren bazı yeni oyuncular için küçük bir yatırımdır " şeklinde konuştu. Gazete de aracı kuruluş yetkililerinin de süper yat piyasalarında bir yavaşlama görmediklerini kaydederken Redmayne, dünyada süper yat satın alabilecek durumda olan 90 bin kişinin var olduğunu ancak bunlardan sadece 3 bin 500'ünün öyle bir yata sahip olduğuna dikkati çekti. 2007 yılında üreticiler tarafından 253 yat teslim edildiğini, arzın talebine hiçbir biçimde karşılamadığı da belirten gazete, bu durumun tersaneleri çok olumlu etkilediğini ifade etti.
 
 

 

Editör: TE Bilişim