Yaz tatilinin yerli ve yabancı turistler için vazgeçilmezlerinden olan günübirlik tur tekneleri, fazla yolcu alınması nedeniyle tehlikeye davetiye çıkartıyor.

Bodrum'da yolcu taşıma kapasitesi 32 kişi olan, ancak 60 yolcu alan bir tekneye ceza kesildi. Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat, “Denizci bindiği dalı kesiyor. O kadar sıkı denetim ve ciddi uyarılarımıza rağmen yine de kaçak olarak tekneyi tepesine kadar yolcu ile dolduruyorlar” derken, Bodrum Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz, “Üç kuruş fazla para kazanacağız diyerek onlarca turistin canını tehlikeye atıyorlar” diye konuştu.
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde 10 gün içerisinde üç teknenin yanması ve bir turistin kaybolması denizcilere ders olmadı. Bodrum'da tıkabasa turistle dolu günübirlik tur teknesi, kaçak taşıyan tekne görüntüsü sergiledi. 18 metre uzunluğundaki ‘Lady Stephanie’ adlı tur teknesine, yolcu kapasitesi 32 olmasına rağmen 60 yolcu alındı. 4922 sayılı kanuna göre 657 lira para cezası kesilen tekne, ceza ödenene kadar seferden men edildi.

‘TEKNECİLER TEDBİR ALMALI’

Bodrum Liman Başkanı Eray Aykanat, Bodrum’da haftanın her günü denetimlerin sürdüğünü ve özellikle Liman, Gümbet ve Kumbahçe koyunda sahil güvenlik ekipleri ile denetim yapıldığı belirtti. Lady Stephaie teknesine gerekli cezanın verildiğini kaydeden Aykanat şunları söyledi:
“Denizci bindiği dalı kesiyor. O kadar sıkı denetim ve ciddi uyarılarımıza rağmen, yine de böyle kaçak olarak tekneyi tepesine kadar yolcu ile dolduruyorlar. Yasalara göre fazla yolcu alan tekne kaptanlarına para ve seferden men cezası verebiliyoruz. Çok sık yaptığımız denetimlere rağmen, yaklaşık 3 bin 500 yatın bulunduğu Bodrum’da denizden ekmeğini kazananlar özeleştiri yapıp, meslektaşlarına engel olacak tedbirler almalı. Dünyaca ünlü mavi yolculuğumuzun adı ‘ölüm yolculuğu’ olmasın diye büyük gayret gösteriyoruz. Tekneciler daha duyarlı olmalı. Tekneyi, kaçak teknesi gibi turistle doldurup denize açılmamalı.”

DENİZCİLER DE İSYAN ETTİ

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi üyesi ve Bodrum Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz da, Bodrum’da özellikle son 10 yıl içerisinde mavi yolculuğa çıkan turist ve hizmet veren tekne sayısında büyük artış olduğunu belirtti. ‘Üç bir yanı denizlerle çevrili Türkiye, nihayet yüzünü denizlere doğru döndü’ diye sevinirken, bunun bazı sakıncaları beraberinde getirdiğini belirten Yılmaz şöyle konuştu:
“Mavi yolculuk ve denizcilik sektörü, tekne sayısındaki artış ve deniz gezisi yapan turist sayısının bir milyonun üzerine çıkması nedeniyle turizmde önemli bir sektör haline geldi. Ancak bir takım sakınca ve tehlikeleri de beraberinde getirdi. Sahil güvenlik, Liman Başkanlığı ve dernek olarak ne kadar denetim yapsak da, tekne kooperatifleri ve denizciler bu konuda öz denetimi gerçekleştirmeli. Aksi takdirde aradan çıkacak bir sorumsuz bütün mavi yolculuğu ve deniz turizmini tehlikeye atar. Bunu yapan kaptan çok ciddi risk alıyor. Teknenin batması veya yanması durumunda kaptan bunun hesabını veremez. Üç kuruş fazla para kazanacağız diyerek onlarca turistin canını tehlikeye atıyorlar.”

‘RUHSATLARI İPTAL EDİLECEK’

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından verilen ruhsat ve yapılan ölçümlerde teknenin yolcu taşıma kapasitesinin belirlendiğini kaydeden Arif Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu kapasiteye göre tekne can kurtarma yelekleri ve simitleri, araç gereçleri ile donatılır. Yeni çıkan Deniz Turizmi Yönetmeliği gereğince bu tekneler aynı zamanda Turizm İşletme Belgesi’ne de sahip olacaklar. Şu anda ceza yetersiz görülse de, bu uygulama başladığında belge ve ruhsat iptallerine gidilecek. Arsızlık yaparak turistin canını tehlikeye atanlara yönelik suç duyurularına devam edeceğimiz gibi, bunların tekrarı halinde ruhsatlarının iptali için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Editör: TE Bilişim