Turistleri böyle karşılıyoruz!

Ege ile Akdeniz'in kesiştiği noktada, cennet gibi koylarıyla ünlü Datça'da liman ayıbı bitmedi. Ulaştırma Bakanlığı'nın 1997'de ihalesini yaptığı limanın inşaatına başlanamayınca, turistlerin pasaport işlemlerini bir tahta masa üzerinde, açık havada yapan görevliler isyan etti...

Ege ile Akdeniz'in kesiştiği noktada, cennet gibi koylarıyla ünlü Datça'da liman ayıbı bitmedi. Ulaştırma Bakanlığı'nın 1997'de ihalesini yaptığı limanın inşaatına başlanamayınca, turistlerin pasaport işlemlerini bir tahta masa üzerinde, açık havada yapan görevliler isyan etti.

Yeni Asır Gazetesi'nin haberine göre, her mevsim açık havada pasaport işlemleri yapan görevlilerin kullandığı tahta masalar bile dağıldı. Vatandaşlar, "Bari masaları değiştirip, yenisini koysunlar" dedi. CHP'li Belediye Başkanı Erol Karakullukçu da, limanla ilgili umutlarını yitirdiklerini belirtti, belediye olanaklarıyla iskele inşa edeceklerini söyledi.

Datça Limanı inşaatı 1997 yılında, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından ihale edildi. İhaleyi alan firma DLH'ye 12 yıldır proje sunmadı. Proje olmayınca da inşaata bir türlü başlanamadı.

İlçede bir liman olmayışı turist sayısının artmasını engellerken, ilçeye Yunan adalarından deniz yoluyla gelen turistlerin pasaport işlemlerinin, yıllardır balıkçı barınağında, eski bir tahta masada ve açıkta yapılmasına isyan eden turizmciler tepkilerini dile getirdi. Turizmciler, ilçeye gelen feribotların küçük iskeleye yanaşmak zorunda kaldığını, birden fazla feribot geldiğinde yan yana birbirine bağlandığını belirtti.

AÇIKTA PASAPORT

Yunan adalarından Datça'ya turist getiren Rodos Seyahat Acentesi yetkilisi Mustafa Şeyh, liman sorununun çözülmesi halinde daha çok sefer yapabileceklerini açıkladı. Datça'da liman olmamasından ötürü çoğu zaman yanaşma zorluğu çektiklerini ifade eden Şeyh, "Datça'ya üç yıldır gruplar halinde turist getiriyorum. Bu kenti en iyi şekilde tanıtarak çok miktarda turist getirdim. Ancak liman sorunu var. Pasaport kontrolü açıkta, tahta masa üzerinde yapılıyor. Bunu turiste anlatmak mümkün değil. Bu sorun çözülürse daha çok turist getireceğim" diye konuştu.

Datça'nın CHP'li Belediye Başkanı Erol Karakullukçu, liman inşaatından umudu kestiklerini söyledi. Karakullukçu, liman olmamasından ötürü ilçeye gemi gelemediğini, feribotların dahi yanaşmakta güçlük çektiğini söyledi, sorunu çözmek için gemi yanaşma iskelesi yapacaklarını belirtti.

DATÇAYA YAKIŞMIYOR

Başkan Karakullukçu, ilçeye deniz yoluyla Yunan adalarından gelen turistlerin işlemlerinin balıkçı barınağında, bir tahta masada yapılmasının Datça'ya yakışmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Liman ihalesini alan firma, 12 yıldır proje üretemedi. DLH, proje olmayınca doğal olarak inşaatı başlatamıyor. Firma ile DLH arasında imzalanan sözleşmeye, proje sunma süresi konulmamış. Böyle olunca da, firma hem proje sunmuyor hem de ihalenin iptaline yanaşmıyor. 12 yıldır Datça mağdur. İlçemizin bu sorununu çözmek içim gemi yanaşma iskelesi yapmaya karar verdik. Bu konuda hazırladığımız proje ilgili makamlarca onaylandı. Yaklaşık 150 metre uzunluğundaki gemi yanaşma iskelesinin yapımına en kısa sürede başlayarak sorunu çözeceğiz."

Mahçup oluyoruz

Datça Liman Başkanlığı yetkilileri de, ilçeye acil olarak gemi yanaşma iskelesi yapılması gerektiğini açıkladı. Yetkililer, "Liman veya gemi yanaşma iskelesi olmamasından dolayı, turiste karşı mahçup oluyoruz. Datça'nın en büyük sorunu gemi yanaşma iskelesi. Mevcut yanaşma yerine büyük gemi bağlanamıyor. Sorun çözülürse Datça'ya gelen turist sayısı en az 4 kat artar. Feribotlarla Datça'ya Yunan adalarından gelen turist sayısı yılda 13 bin civarında. Oysa dev yolcu gemilerinin Marmaris ve diğer yerlere bir seferde getirdiği turist sayısı en az 2 bin civarında oluyor" diye konuştular.
 

Editör: TE Bilişim