Bu yıl Türkler yine Sakız Adası’nda baş tacı olacak..

Ekonomik krizi Türk turist sayesinde en az zararla atlatmaya çalışan Sakız esnafı Türkçe öğreniyor..

Geçen yıl Mayıs ayındaki yerel seçimlerden galip çıkarak, yasa gereği 1 Eylülde makam koltuğuna oturan aradan geçen 10 aylık süreci değerlendirdi, tüm verilerin iyi bir yaz sezonu geçireceklerini işaret ettiğini söyledi. Görevi devraldıktan sonra ilk olarak turizmi yeniden yapılandırma gayreti içine girdiklerini belirten Başkan Vournous, kısıtlı bütçe nedeniyle düşüncelerini gerçekleştirmenin biraz zaman alabileceğine dikkat çekti. Dolar’ın Euro karşısında değer kazanmasıyla, ABD’den gelerek Sakız’da her yıl 10-15 gün tatil yapanların sayısında artış beklediklerini söyleyen Başkan Vournous, ayrıca adaya gelen en büyük yabancı grubu oluşturan Türk turistler için esnafın Türkçe öğrendiğini ve hizmet kalitesini yükselttiğini, Arkeoloji Dairesi’nin ise adadaki Osmanlı eserlerinin restorasyonu konusunda hayli başarılı çalışmalar yaptığını, mavi bayraklı plaj sayısının arttığını ve Türk turistleri 50’ye yakın pırıl pırıl plajıyla adayı keşfedilmeye davet etti.

ÖNCE BELEDİYE YÖNETİM KADROSU

Yunanistan'ın kısıtlı ekonomik olanaklarına rağmen, zorunlu çağdaş gereksinimleri karşılamak için, 10 aylık süre içinde belediye yönetim bünyesini baştan değiştirmeyle uğraştıklarını belirten Sakız Belediye Başkanı Vournous, “Turizm konusundaki çalışmaları, Valilik Turizm Dairesi ile iş birliğine giderek yürütüyoruz. Belediye olarak ise, turizmden sorumlu bir belediye başkan yardımcısı atadık ve önemli görevler verdik. Bir örnek vereyim, Turizm Başkan Yardımcısı önce İstanbul’a gitti. Bir gün sonra da İstanbul'dan Atina'ya kruvaziyer konulu Posidonia Forum’a geçti. Turizme verdiğimiz önemin göstergeleri bunlar” diye konuştu.

ÜÇ ÖNCELİĞİMİZ: FUARLAR, TÜRK TURİST VE LİMAN İLE MARİNA

Aradan geçen 10 aylık süreçte yapılan değerlendirmeler sonucu, ilk yapılması gerekenleri sıraladıklarını ve üç konuya öncelik verdiklerini söyleyen Başkan Vournous sözlerini şöylesürdürdü: “Bu önceliklerden birincisi; Sakız Adası Belediyesi olarak turizm organizasyonlarına ve fuarlara daha yoğun odaklanacak ve bu pazarlara daha verimli şekilde katılım sağlayacağız. İkincisi; Türkiye ile iş birliğimizi ilerletmek istiyoruz. Çünkü Türk turistler, adamıza gelen turistlerin çoğunluğunu oluşturuyor ve doğal olarak Sakız Adası için çok önemli bir faktör. Üçüncüsü ise; liman ve marina tesislerinin bir program dahilinde günün gereksinimlerini karşılar hale getirilmesi. Adanın mevcut limanı yat ve turistik tekneler için zaten ideal. Daha verimli ve sistematik bir şekilde kullanılmasına çalışıyoruz. Ayrıca bu sene Limnia turistik tekne barınağı hizmete giriyor. Orası da çok güzel oldu. Adayı gezen yatlar için yeni bir tesis. Özetleyecek olursak; adanın ekonomisinde ciddi bir payı olduğu için genel olarak turizmi, ama özellikle de alternatif turizmi en önemli ürünümüz sayıyoruz.”

REKABET ÜSTÜNLÜĞÜNE YATIRIM YAPACAĞIZ

Sakız Adası’nın bir ürün-marka (Brandname) olarak çok iyi bir üne sahip olduğuna, sadece Yunanistan'da değil, Avrupa’da da özel hedef kitleye hitap ettiğine dikkat çekenSakız Belediye Başkanı Manolis Vournous, adanın, Akdeniz'in diğer destinasyonlarına göre rekabet üstünlüğü olduğunu ve bunun üzerine yatırım yapmak istediklerini söyledi. Vournous, “Çünkü inanıyoruz ki, gelecek yıl ve sonraki yıllarda iyi bir profilin yaratılması çok önemlidir. Bu zaman sürecinde turizm konularında istikrarlı bir varoluş sağlamalıyız. Örneğin geçen yıl Ekim, Kasım aylarında İstanbul - Sakız arasında doğrudan bir uçuş bağlantısı gündeme geldi. Çok da iyi olacaktı ama şimdiye dek bu konuda bir ilerleme olmadı. Havayolu firmasından girişimin devamı gelmedi. Bu konuda inisiyatif ticaret odasında. Belediyenin imkanlarıyla olacak bir iş de değil bu. Ama bir başka konuda girişimlerimiz var. Kruvaziyer rotalarının planlanmasında, kruvaziyer operatörleri olan büyük şirketlerle görüşüyoruz. Sakız destinasyonu olarak bu rota noktalarına girmeye çalışıyoruz” dedi.

MECİDİYE CAMİİ

BAYRAKLI CAMİİ

YUNANİSTAN’DA TÜM DÖNEMLERE AİT TARİHİ ESERLERE SAYGI VARDIR

Adadaki Osmanlı eserleri konusunda çalışmaların sürdüğünü ama yetkinin belediyede değil, Arkeoloji Dairesi’nde olduğunu belirten Manolis Vournous konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Yunanistan'da bütün dönemlere ait tarihi eserlere her zaman bir saygı vardır. Çünkü bir yerin geçmişini gösteren tarihi eserlerdir.

MELEK MEHMET PAŞA ÇEŞMESİ

Bu saygı Avrupa kültürünün bir parçasıdır. Adadaki Osmanlı eserlerinden Melek Paşa Çeşmesi 10-15 yıl önce restore edilmişti. Hamidiye Çeşmesi’nde de aynı tadilat yapıldı. Bizans Müzesi olarak kullanılan Mecidiye Camisi minaresi restorasyonu tamamlanmak üzere. Arkeoloji Dairesi’nin şu anki önceliğiise kalenin içinde yer alan eserler.”

OSMANİYE CAMİİ

ÇEŞME BELEDİYE BAŞKANINI ZİYARETE GELECEĞİM

Sakız Kalesi içindeki Bayraklı Camisi’nde bayram ve Cuma namazları kılınması, eş zamanlı olarak Çeşme Aya Haralambos Kilisesi’ninde ise Pazar ayinleri düzenlenmesi konusundaki görüşlerini de açıklayan Başkan Vournous, “Bir önceki söyleşimizde dediğim gibi, geçmişte çok uzun ortak bir yaşam ve arkadaşlıkla dolu tarihimiz var. Ama aynı zamanda geçmişte acı dolu anılarımız var. Bu yüzden bu konularda adım adım ilerlemeliyiz. Bizler fikirlerimizi üst makamlardaki yetkililere söyleyebiliriz. Ama merkez devlet hangi adımların atılacağını kendisi belirtmelidir. Son yıllarda iki devlet arasında sevindirici olumlu adımlar, yaklaşım var. Bu çerçevede Çeşme Belediye Başkanı’nı ziyarete geleceğim. Biz coğrafi konum olarak AB'nin tam ucundayız. Komşumuz Çeşme’yle halk bazında çok iyi ilişkilerimiz olmasına rağmen, Avrupa Birliği yasalarının getirdiği kısıtlamalar nedeniyle Çeşme ile basit işlemleri bile geliştiremiyoruz. Bunlara rağmen son yıllarda Sakız ve diğer Yunan adaları ile Türkiye arasında yavaş yavaş farklı alanlarda da yeni ekonomik iş birlikleri inşa ediyor. Bunların temeli daha sağlam, çünkü yukarı makamlardan zorla yaptırılan şeyler değil. Bu ortak girişimler için örneğin elimden gelse kapıda vize uygulamasının tüm yıl geçerli olması için ben de çalışacağım” dedi.

HAMİDİYE ÇEŞMESİ

VERİLER MÜKEMMEL BİR SEZON OLACAĞI YÖNÜNDE

Son olarak yaz sezonu ile ilgili düşüncelerini aktaran ve verilerin iyi bir sezon olacağı yönünde geliştiğini söyleyen Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournous sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz bu sezonun mükemmel olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü Sakız’da sunulan hizmetlerin seviyesinin yükseldiğini, iyileştirildiğini görüyorum. Her sene de daha iyiye gidiyor. Siz de bunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Sakız esnafı Türkçe öğreniyor ve kendisini geliştiriyor. Bir önemli nokta da Dolar- Euro paritesi. Dolar çok değer kazandı, bu sene Amerika'dan daha fazla sayıda turist bekliyoruz.

KARFAS

ABD’den Sakız’a gelenlerin çoğu 10 - 15 günlük tatil için geliyor. Bu sene ayrıca mevcutlara ilave olarak 4 mavi bayrak daha aldık. Bella Vista’da, Aya Fotia, Castello ve Karfas. Bu mavi bayraklar sadece sularının kalitesine verilmiyor, sular zaten her zaman tertemiz, tesislere ve altyapıya da veriliyor. Mavi bayrak kriterlerine sahip önemli plajlar arasında Komi, Managros, Mavra (siyah taşlarıyla ünlü Emporio Plajı), Voila Nayos’un yanı sıra halka uygun 50’yi aşkın plaja sahibiz.

OMPORİO PLAJI

Türk turistleri Sakız’da gizli kalan noktaları keşfetmeye davet ediyorum. Son bir nokta. Yaz aylarında çok festival var.Sadece folklorik gösteriler olmayacak, fotoğraf ve resim sergileri de olacak. Etkinlikler bütün adada gerçekleşecek.

SAKIZ GÜMRÜK

Sonuç olarak bu sene ortalama yüzde 10 ile 15 arasında bir artış bekliyoruz, veriler böyle gösteriyor. Bu seneki sezon, gelecek yılki sezonun da ipucunu verecek. İyi bir sezon geçireceğimize olan inancım tam. Dolayısıyla seneye daha da iyi bir sezon olacak.”

Fulya OMAÇ / Sakız Adası - YUNANİSTAN

Editör: TE Bilişim