Bastır 50 Bin Doları Issız Adada Tatil Yap

Yabancı turistler Türkiye’de ıssız adalarda tatil yapmak istiyor ama bulamıyor. Turizmciler bu istekler için projeler hazırladı. Tek başına tatil yapmanın keyfi günlük 600 dolardan başlıyor, 50 bin dolara çıkıyor.

ZENGİN turistler Ege’deki adalarda tatil yapmak için sıraya girdi… Ancak bu isteklerini karşılayacak tek bir ada bile yok. Bu ihtiyacı gidermek için çalışmalara başlayan Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, projeleri hazırladıklarını ve bunları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunacaklarını söyledi. İşte Akkuş’un anlattıkları:

İLK TALEP FİRMALARDAN GELDİ:

Uluslararası firmalar, geçen yaz bizlerden bölgede tatil amaçlı kiralayabilecekleri ada istedi. Maalesef olumlu yanıt veremedik. Ancak onlar bize bu yönde çalışma yapmamızı tavsiye etti. Fethiye ve Bodrum emlak müşavirleri derneklerinin başkanları ve bazı turizmcilerle bir araya gelerek, araştırmaya başladık.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR:

Sadece Marmaris’te satılığa çıkartılan 3 ada var. Ne yazık ki, bunlar yıllardır satılamıyor. Doğal ya da tarihsel SİT alanı oldukları gerekçesiyle bölgedeki adalarda yapılanma çok sınırlı oluşu bu durumda büyük etken. Örneğin 3 bin dönümlük bir ada için sadece 250 metrekare yapılanmaya izin veriliyor. 30 Mart yerel seçimlerinden sonra Muğla’nın büyükşehir statüsüne geçmesiyle birlikte yapılacak imar planlarında adalara, doğal dokuya zarar vermeden daha çok yapılaşmanın, en azından günü birlik tesislerin yapılmasının önünün açılacağına inanıyoruz.

MİLYONLAR KAZANILIYOR:

Öğrendik ki, her kıtada yüzlerce ada tatilcilere kiraya veriliyor. Kimselere görünmek istemeyen, sakinliği ya da macerayı seven zenginler, ünlüler, devlet adamları servet harcıyor. Daha çok ABD’li, İngilizlerin tercih ettikleri ada ya da adacıkların günlük kirası 600 dolar ila 50 bin dolar arasında değişiyor. Sadece bir adadan yılda milyon dolarlar kazanmanın mümkün olduğunu gördük.

AVRUPALILAR 15 MİLYAR $ HARCIYOR

Finans analiz firması Euromonitor International’a göre, turizm sektörünün en gözde seçeneklerinden bir haline gelen kiralama yöntemiyle tatil için 2014’te sadece Avrupalılar 15,4 milyar dolar harcayacak. İnternette yer alan Bu pastanın bir dilimine oluşturan yüzlerce kiralık ada var. İnternetteki verilere göre, bunların en ucuzu ABD’deki ‘Spectacle Adası’. Üzerinde tek katlı bir evin bulunduğu 4 dönümlük bu adanın haftalık kirası 3 bin 800 dolar. En pahalı ada Virgin Adaları... Jet sosyete buraya günlük 50 bin dolar ödüyor.

Editör: TE Bilişim