Ziya NASIFOĞLU
 
Bir günlük şiddetli yağış sonrasında çamurla örtülen Girne’nin tarihi antik limanı, halen temizlenmedi. Dünkü güneşli günde limana akın eden çok sayıda yerli ve yabancı, her tarafın hâlâ çamurla kaplı olduğunu görünce, hayretler içinde kaldı.
 
Bölge esnafı ise, yaşanan sorunun yetki karmaşasından kaynaklandığına dikkat çekti. Girne Belediyesi, Yat Limanı’nın bulunduğu bölgenin Turizm ve Çevre Bakanlığı denetiminde olduğunu belirterek, sorumluluk üstlenmezken, hafta sonu olması nedeniyle bakanlığa bağlı ekiplerin de herhangi bir çalışma yapmadıkları görüldü. Girne’deki yetki karmaşasının sonucunda olan bölge esnafına oldu. 
 
Turizmciler de Girne’de yaşananlara tepki göstererek, ülkeye gelen konukların bu şekilde kaçırıldıklarına dikkat çekti.

Hava güzel, çevre kötü

Ülkemizi hafta içi etkisi altına alan ve birçok bölgede hasara yol açan fırtına ve yağışlı havanın ardından açan güneş, vatandaşın yüzünü güldürdü. 
 
Güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar, soluğu dün Girne Kordonboyu ve Antik Liman’da aldı. Sevgilisini, çocuğunu ve ailesini alarak gezintiye çıkanlar, güzel havanın tadını çıkardı. Ancak bölgedeki çamurlar, vatandaşa sıkıntılı anlar da yaşattı. 
 
Girne’de hafta içi aniden bastırarak bir saat içinde Girne Kalesi, kordonboyu ve limanda restoranların bulunduğu bölgenin çamura bulanmasına neden olan yağışların izi ise henüz silinemedi.
 
Kordonboyunda biriken çamurun büyük bir kısmı temizlenirken, Girne Kalesi’nin etrafı ile Antik Liman’ın kale tarafından girişinde biriken çamurlar ise temizlenmeyi bekliyor.
 
Ağa Cafer Paşa’ya giden taşlı yol üzerinde bulunan ancak yağmurdan dolayı yıkılan duvarın enkazı kaldırılırken, St. Andrew Kilisesi’nin yıkılan duvarından geriye kalanlar da kaldırılmayı bekliyor.

Aygın: Yetki alanımız içinde  olmadığı halde temizleyeceğiz

KIBRIS’a konuşan Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, kendi sorumlulukları içerisinde olmadığı halde bugün antik limanı temizleyeceklerini söyledi. 
 
Önce kendi sorumlulukları içindeki bölgeleri temizlediklerini, çok yoğun günler geçirdiklerini belirten Aygın, “Sıra limana geldi, yarın (bugün) burayı temizleyeceğiz. Yetki alanımız içinde olmadığı halde bu işi yapacağız ancak görüldü ki buradan sorumlu olan bakanlık hiç el atmadı” dedi. 
 
Limanın sorumluluğunun kendilerine bırakılması yönündeki ısrarlarında ne kadar haklı olduklarının bir kez daha ortaya çıktığını belirten Sümer Aygın, bakanlığın kaç gündür limanla ilgilenmediğine dikkat çekti. 
 
Sümer Aygın, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın gerekli ekipmanı olmadığını anımsatarak, artık limanı belediyeye devretmemekte inat edilmemesini istedi.   

Bakanlık ne iş yapıyor?

Bölgedeki duyarlı vatandaşlar, isminde hem “çevre” hem de “turizm” bulunan Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Girne’deki turistik bölgenin çevresiyle ilgilenmemesini eleştirdi. 
 
Özellikle Girne’nin önemli tarihi yapısı St. Andrew Kilisesi’nin yıkılan duvarıyla ilgilenilmemesini eleştiren vatandaşlar, “Ülkeye her girip çıkanı turist diye gösterip, rakamı büyük göstererek övünen bakanlık artık biraz da çevreyle ve harap haldeki turistik yerlerle daha fazla ilgilenmelidir. Bakanlığın ismindeki ‘turizm’ ve ‘çevre’ kelimeleri boşuna mı var?” diye sordu. 
 
Vatandaşlar, limandaki yetki karmaşasının da son bulmasını, buradan kim sorumluysa görevini yapmasını istedi.
Editör: TE Bilişim